14 Май 2024, 00:04 Днес (0) | Вчера (12)

Изравняват пенсиите на мъжете и жените

05 Юни 2017 09:00 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2017, 08:51

Въвеждат по-строги изисквания за шефовете и акционерите в частните фондове

При определянето на размера на пожизнените пенсии от частните пенсионни фондове ще се взима предвид натрупаната сума по личната партида на всеки осигурен, но не и полът му. Така ако мъж и жена имат еднаква натрупана сума и се пенсионират на една и съща възраст, ще взимат една и съща пенсия. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Статистиката сочи, че жените живеят по-дълго от мъжете и на тази база в момента законът позволява при навършване на пенсионна възраст и определяне пожизнената пенсия жените да получат по-малки месечни суми, които се очаква, че ще взимат по-дълго време. Промяната се прави заради новите директиви на ЕС, които не позволяват да има разлика между мъжете и жените, пише в. "Стандарт".

Всяко пенсионно дружество ще бъде длъжно при поискване от страна на негов клиент да му издаде уникален идентификатор, който да му осигурява електронен достъп до данните в неговата индивидуална партида и да му позволява да прави справки и да проследява осигурителната си история, гласят промените.
Затягат се и правилата за акционерите в пенсионните фондове. При придобиване на дял над 10% от пенсионен фонд, както и досега, ще се изисква разрешение от Комисията за финансов надзор. Но с промените това изискване ще бъде разширено, като ще се проследява дали някое лице не придобива над 10% и в съгласие с друг акционер във фонда. Така ще бъдат обхванати и случаите, при които акционери се намират в тесни връзки, макар от формална гледна точка да не са свързани лица, гласят мотивите.

С промените в КСО се затягат и изискванията към директорите в пенсионните фондове. Членовете на управителния и на надзорния съвет на пенсионните дружества ще трябва да имат професионален опит от поне 5 години, в които са били в ръководството на пенсионен фонд, застраховател, банка или друго небанково финансово дружество с активи, съизмерими с управляваните от пенсионното дружество. Друг вариант за придобиване на необходимия опит ще бъде работа на ръководни позиции в държавни институции, които управляват фондове или осъществяват дейност в сферата на социалното осигуряване и във финансите или в надзора върху тях. По отношение на изпълнителните директори и прокуристите се въвежда забрана за заемането на друга длъжност по трудов договор, освен в качеството им на преподаватели във висши училища или сътрудници в научни институти. Ще се изисква те да управляват дружеството, като присъстват лично на неговия адрес на управление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив