25 Април 2024, 14:02 Днес (9) | Вчера (12)

Израел не убеди България във вината на Хизбулла за атаката в Бургас

11 Септември 2012 15:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2012, 15:31
mvr.bg

Приятелството между София и Тел Авив издържа на „проверката”, подчерта израелският премиер

Около два месеца след атентата в Бургас, Тел Авив остава твърд в позицията си, че зад трагедията стои Хизбулла. Но въпреки непрестанните уверения на израелските власти, че виновникът за терористичния акт е ясен, София дори не смее да посочи проиранската ливанска групировка в официална версия на разследването, съобщи bTV.

Това пролича и на двустранната среща между премиерите на двете страни – Бенямин Нетаняху и Бойко Борисов. Докато израелският министър-председател поднасяше куп уверения за това, че ръката на Хизбулла е организирала и осъществила взривяването на автобуса с израелски туристи, българският правителствен ръководител демонстрира дистанцираност от обвиненията.

Въпреки че си сътрудничи тясно със службите в САЩ, Израел и Великобритания, България е категорична, че доказателства за извършителя на атаката на „Сарафово” няма. Такава бе позицията на властите у нас в дните непосредствено след експлозията на 18 юли, такава е и към този момент – също както непроменено остана виждането на Тел Авив за отговорността във връзка със служилото се в Бургас.

"Имаме безспорна информация, че тази атака е дело от Хузбила. Тя е същата като неуспялата атака в друга страна срещу туристи. И знаем какво казваме. Ние не предполагаме, а занем, че е Хизбула, а тя работи в тясно сътрудничество с Иран", заяви Нетаняху.

Израелският премиер уточни, че не може да каже всичко, което знае, за да не си навреди на информаторите и че продължава работата с българските служби.И въпреки че българското разследване очевидно не е достигнало до същите изводи, израелският премиер заяви, че то е успяло да отговори на очакванията за адекватни действия след трагедията.

На съвместната пресконференция Борисов не се поддаде на възможността да изрази съмнение във вината на ливанската групировка. "Ние не разполагаме с достатъчно информация, за да кажем, кой е извършителят. Помолих, тъй като израелските служби са с доста големи възможности... Ние имаме извършителя, имаме неговия стопроцентно лице, фейс, имаме неговите пръстови отпечатъци, имаме неговия ДНК профил - с една дума службите трябва да поработят много добре и в края на краищата ние да знаем кой е този човек. От къде е дошъл - по този начин ще можем да разгадаем и цялата схема и взаимовръзки. Затова аз много категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероизъм или държава, която произвежда такъв - стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ги нямаме и затова продължаваме много усилено да работим по разследването, повтарям с всички служби, които могат да допринесат за това", заяви Борисов.

Нетаняху увери колегата си, че приятелството между София и Тел Авив е все така силно, тъй като е издържало на „проверката”. Това се доказва и от увеличаването на броя на туристите от Израел, които достигнаха 150 000 - 200 000 души.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив