28 Март 2024, 18:10 Днес (11) | Вчера (12)

Изслушват Кристалина Георгиева в Европарламента

02 Октомври 2014 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2014, 10:50

Всеки един кандидат се изслушва от парламентарните комисии, които се занимават с неговия ресор

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана следобед в Европейския парламент в Брюксел като кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси в новата комисия начело с вече избрания председател Жан-Клод Юнкер, предаде Дарик.

Георгиева ще бъде изслушана от парламентарните комисии по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси. В тези комисии членове или заместник-членове са и шест от седемнадесетте български евродепутати - Сергей Станишев и Георги Пирински от Партията на европейските социалисти, Томислав Дончев и Емил Радев от Европейската народна партия, Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформисти и Неджми Али от Алианса на либералите и демократите.

Изслушванията на 27-те кандидати за еврокомисари започнаха в Брюксел в понеделник, 29 септември, и ще продължат до 7 октомври, вторник. В четвъртък освен Кристалина Георгиева, от съответни парламентарни комисии ще бъдат изслушани още Фил Хоган от Ирландия с портфолио земеделие и развитие на селските райони, Пиер Московиси от Франция с портфолио икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз и Елизабета Биенковска от Полша с портфолио вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия.

В отиващата си комисия на Жозе Мануел Барозо Кристалина Георгиева беше еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Юнкер е предложил в новата комисия за хуманитарната помощ и управлението на кризи да отговаря Христос Стилианидес от Кипър. В предишната комисия на Барозо за бюджета и финансовото планиране отговаряше Янош Левандовски от Полша, а за междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефкович от Словакия, който беше и заместник-председател на комисията.

Всеки един кандидат се изслушва от парламентарните комисии, които се занимават с неговия ресор. Преди изслушването номинираните за комисари дават писмени отговори на пет въпроса на депутати.

Основните писмени въпроси към Кристалина Георгиева преди устното изслушване са за управлението на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., която е в размер от 1.86 трилиона евро, включително инвестиционен план на стойност 300 милиарда евро. В отговорите си Кристалина Георгиева се ангажира да работи за устойчиво сътрудничество на всички нива както с еврокомисарите, така и с останалите контролни институции, включително и с Европарламента и Съвета на Евросъюза.

Самото изслушване продължава три часа и се предава на живо онлайн в сайта на Европарламента. Кандидатът прави кратко ескпозе в началото в рамките на 15 минути, а след това отговаря на въпроси. 24 часа след изслушването съответната парламентарна комисия трябва да приключи своето оценяване на кандидата, като може да поиска и допълнителна писмена информация.

Докладът с оценката на всеки номиниран комисар се изпраща на съвета на председателите на комисии и на председателския съвет. Председателският съвет обсъжда докладите и решава дали да поиска допълнителна информация или да обяви изслушванията за приключили.

Единствено изслушването на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е външен министър на Нидерландия, ще бъде яви пред съвета на председателите на парламентарни групи, на който могат да присъстват и всички евродепутати.

Новата Европейска комисия трябва да започне работа на 1 ноември, след като бъде назначена официално от Европейския съвет въз основа на одобрението преди това на 22 октомври от Европарламента, избран на общите избори във всички 28 държави-членки на Евросъюза, проведени в периода 22 - 25 май.

Новият председател Жан-Клод Юнкер от спечелилата най-много 221 от 751 евродепутати дясна Европейска народна партия беше номиниран на 27 юни от Европейския съвет на държавните и правителствени ръководители на страните в съюза с 26 гласа "за" и 2 "против" и избран от Европейския парламент на 8 юли с 422 гласа "за", 250 "против" и 47 "въздържали се" от 729 гласували евродепутати. В средата на юли Юнкер поиска номинациите за еврокомисари от правителствата на страните-членки на съюза.

На 30 август Европейският съвет постигна съгласие да предложи италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител на съюза по външните работи на мястото на Катрин Аштън от Великобритания - пост, за който беше номинирана и Кристалина Георгиева. За президент на Европейския съюз - на мястото на белгиеца Херман Ван Ромпой - беше номиниран полският премиер Доналд Туск.

На 5 септември Юнкер обяви имената на всички номинирани кандидати за еврокомисари, а на 10 септември - предложените ресори за всеки от тях. Изслушванията на кандидатите за еврокомисари в Европейския парламент не са формални и могат да доведат до смяна на името или ресора за отделна държава. През 2004 г. Жозе Мануел Барозо беше принуден да смени Роко Бутилионе като кандидат от Италия с ресор правосъдие, свобода и сигурност с Франко Фратини, Ингрида Удре от Латвия с ресор данъци с Андрис Пиебалгс и да промени първоначалния ресор за енергетика на унгареца Ласло Ковач.

През 2010 г. именно след изслушването в Европарламента Барозо оттегли кандидатурата на българския външен министър Румяна Желева като я замени с новото име, предложено от българското правителство - това на Кристалина Георгиева. В писмените си отговори до евродепутатите Кристалина Георгиева отбелязва опита си като досегашен еврокомисар (през 2010 г. тя беше обявена и за "комисар на годината" и "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс") и преди това вицепрезидент на Световната банка, както и като преподавател в Университета за национално и световно стопанство в София, който е завършила.

Освен за бюджета на Европейския съюз, Кристалина Георгиева ще отговаря и за човешките ресурси, включително и за над 33 хилядите служители в Европейската комисия. Европейската комисия е наследник на една от петте институции, създадени в наднационалната система на европейските общности, създадени след Втората световна война. Първата изпълнителна институция в рамките на обединена следвоенна Европа е Върховният орган на Европейската общност за въглища и стомана, започнал работа през 1951 г. От тогава досега институцията е претърпяла множество промени в името, правомощията и състава си. С последните поправки на учредителните договори, внесени с Договора от Лисабон, Европейската комисия става изпълнителен орган на обединения Европейски съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив