19 Април 2024, 03:16 Днес (0) | Вчера (11)

Изтича крайният срок за премахване на стикерите по автокаско

04 Октомври 2012 13:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2012, 15:12
insmarket.bg

След 7 октомври ще глобяват шофьори и застрахователи

Изтича крайният срок за премахване на стикерите от личните автомобили, обозначаващи наличието на застраховка „каско“. Крайният срок за премахването на лепенките от скъпкала на автомобилите изтича на 07.10.2012 г. След тази дата на физическите лица ще бъде налагана глоба в размер на 50 лв.
Припомняме, според приетите промени за изменение и допълнение на Кодекса за застраховане, обнародвани в Държавен вестник № 51/05.07.2011 г. и в сила от 08.07.2011 г., се забранява поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор във връзка с това моторно превозно средство (Чл. 186а).
Застраховател или презастраховател не може да изисква под никаква форма поставянето на знаците, белезите или другите индикации като предварително условие за сключването и/или влизането в сила на застрахователния договор във връзка със съответното моторно превозно средство и/или за покриването на един или повече рискове по застрахователния договор, както и не може да договаря или да включва в общите условия по такава застраховка поставянето на знаците, белезите или другите индикации като задължение на застрахованото лице, на застраховащия или на третото ползващо се лице.
Липсата на такива знаци, белези или други индикации не може да бъде основание за изключване от покритие на един или повече рискове по застрахователния договор, за изменение или прекратяване на застрахователния договор или да бъде обвързвано с каквито и да е неблагоприятни правни последици за застрахованото лице, застраховащия или третото ползващо се лице.
Забраната не се отнася за знаците, белезите или другите индикации, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт, както и за знаци, белези или други индикации, които рекламират физическо или юридическо лице, негов търговски знак или марка, негов продукт, стока, услуга, търговска марка или други подобни и те не са обвързани със сключването на застрахователния договор, когато моторното превозно средство е собственост на същото лице или е взето от него под наем, на лизинг или на друго правно основание, за което има сключен договор, или тяхното поставяне е в изпълнение на писмен договор за реклама, сключен с физическо или юридическо лице, което е собственик, ползвател, наемател или лизингополучател на моторното превозно средство, върху което са поставени съответните знаци, белези или други индикации.
Лице, което управлява моторно превозно средство с поставени знаци, белези или други индикации в нарушение на забраната, се наказва с глоба в размер 50 лв. (Чл. 315а).
Застраховател, който извърши или допусне извършването на посоченото нарушение, се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лв. (Чл. 315б).
Преди дни УС на АБЗ обяви, че през последната година кражбите на автомобили са намалели с около 40% и отрекоха да има връзка между пасивното маркиране  и отнемането на коли. "С изключение на една – две марки, останалите коли почти не се крадат. Стикерите по никакъв начин не помагат на клиента", категоричен е председателят на УС на АБЗ Данчо Данчев. До 2 месеца АБЗ ще има данни дали компании нарушават забраната за поставяне отличителни знаци, свързани със застраховката автокаско.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив