29 Март 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (11)

Икономиката на страната минава към по-устойчив растеж

01 Юни 2016 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2016, 17:34

Оперативната среда за банките се подобрява

Оперативната среда за банките се подобрява поради ускоряване на ръста на БВП, макар периодът на ниска инфлация да не е приключил, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на икономически форум у нас. Според Павлов, в цялостен план икономиката на страната минава към по-устойчив растеж от това, което наблюдавахме по време на балона на цените на недвижимите имоти, съчетан с прекомерен ръст на кредитите. Това, което според Павлов са положителни индикатори, са намаляването на надвисналия дълг над секторите, свързани с недвижимите имоти и капиталовите буфери, които са на добри нива. 

Сянката на кризата все още е надвиснала над системата, предупреди обаче Павлов. Инструментите, с които анализаторите наблюдават банковия пазар в България, са много различни от тези, с които ще се провеждат стрес тестовете, и това прави невъзможно прогнозирането на резултатите на този етап. Банкерът призова към търпение до средата на август, за да станат ясни оценките от стрес тестовете. Като източник на уязвимост за банките Павлов посочи наличието на опасения, че и при други банки, по подобие на КТБ, кредитите към свързани лица могат да са вън от контрол. Това е ключовият въпрос, на който се търси решение със стрес тестовете. 

Въпреки че нямаме стрес тестове, сме подложени на достатъчно проверки от страна на конкуренцията, заяви Петер Атила Хорват, управител на Провидент Файненшъл България. Секторът на небанковото финансиране расте, като през първото тримесечие бележи 40% ръст. Това се дължи на два фактора. Единият от тях е, че цялата икономика расте и това помага не само на банковото, но и на небанковото кредитиране и хората имат нужда от пари, посочи експертът.

Очакванията на Цветан Петринин, изпълнителен директор на TBI Bank, са годината да е доста положителна за сектора на кредитирането на дребно. Все пак, той направи уточнението, че българският пазар е с по-краткосрочни потребителски кредити и очакванията са през годината този срок да се повишава. Друга тенденция при потребителските кредити е силна дигитализация през следващите три години, като Петринин посочи успешно преместване на част от бизнеса за потребителски кредити извън банковата система и новите поколения потребители, които не са свикнали с работа в офиси, а смартфонът е техният малък "личен такъв". 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив