20 Април 2024, 18:43 Днес (0) | Вчера (10)

Икономист от JP Morgan скастри папата

03 Декември 2013 16:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 декември 2013, 16:46
Под лиценза на creativecommons

Световната икономка заслужава повече доверие в борбата с бедността, се казва в индиректно обръщение към понтифика

През тази седмица Ватиканът издаде Апостолско обръщение на папа Франциск, озаглавено Evangelii gaudium ("Радостта от Евангелието”) – документ, в който са изложени програмните реформи на Католическата църква.
В обръщението понтификът осъди "дивия капитализъм", като го нарече "новата тирания", и призова лидерите на страните да положат повече усилия в борбата със социалното разслоение и бедността. Всеки човек трябва да може да получи медицински услуги и образование, посъветва папа Франциск.

Отговорът на бизнес общността не закъсня – в свой анализ икономистът от JP Morgan Chase Джеймс Гласмън, макар и да не споменава името на папата, но отговаря на критиките, коментира електронното издание vestifinance.

"На онези, които говорят за глобалния проблем на бедността, пожелавам повече поводи за благодарност, отколкото за критики - пише икономистът – Подлагащите на критика съвременните икономически системи, които не били насочени към това да подобрят положението на бедните, игнорират няколко фундаментални фактора”.

Гласмън напомня, че, първо, бедността не е съвременно явление. Второ, развитите страни продължават да се възстановяват от дълбоката криза и затгова централните банки поддържат икономиката с монетарни средства. И трето, въпреки цикличните проблеми на развитите страни, средното ниво на живот в целия свят остава по-високо от когато и да е било, при това то продължава да расте благодарение на развитите пазари.

"Щастливци сме всички ние, които живеем и работим в Западна Европа, Канада, Япония,  Тайван, Израел, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и отчасти Близкия Изток – регион, богат на нефт", убеден е икономистът и добавя, че населението на тези региони е около 1 млрд.души или 15% от 7 млрд. на планетата.

Гласмън подчертава, че и другите страни също имат шанс да реализират програма за развитие, отваряйки се към световната бизнес общност. Като пример той посочи Китай и Индия, които "са изгодни за своите съседи и които вдъхновяват останалите страни".

Световната общност има повече поводи за радост, а съвременната пазарно ориентирана световна икономка заслужава повече доверие в борбата с бедността, завършва анализа си икономистът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив