24 Април 2024, 16:16 Днес (10) | Вчера (6)

Икономист от ЕЦБ: Излизане на Гърция от еврозоната е управляемо, но скъпо

20 Август 2012 12:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2012, 12:47

Коментарът идва в началото на ключова седмица за Атина. Гърция се опитва да убеди европейските си партньори да отпуснат следващия транш от помощта

Излизане на Гърция от еврозоната би било управляемо, но скъпо и би довело до по-висока безработица, каза Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от "Франс прес".

 

В интервю за „Франкфуртер Рундшау” той беше попитан за възможността Гърция да бъде изключена от еврозоната.

"Първо - моите предпочитания са ясни. Гърция трябва да остане в еврозоната. Второ - в ръцете на Гърция е това да се случи. Трето - излизане на Гърция би било управляемо. Четвърто - едно излизане няма да бъде толкова контролирано, колкото някои си представят", посочи той.

"Подобен изход би предизвикал рязък спад в растежа, загуба на работни места и би бил много скъп. В Гърция, в Европа и в Германия", допълни Асмусен.

Коментарът му дойде в началото на ключова седмица за Атина. Гърция се опитва да убеди европейските си партньори да отпуснат следващия транш от помощта, която да й помогне да поддържа икономиката си и да остане в еврозоната.

Премиерът Андонис Самарас ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в петък, а след това ще замине за Париж за среща с френския президент Франсоа Оланд. Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос е в Берлин, където ще разговаря с германския си колега Гидо Вестервеле.

Всички погледи са насочени към доклада на международните кредитори на Гърция, познати като "тройката", който се очаква през септември. Докладът ще оцени напредъка на страната в прилагането на реформите, изисквани в замяна на следващия транш от международната помощ.

Очаква се Самарас да е опита да получи отсрочка за постигането на плана за икономии от 11.5 милиарда евро, така че съкращаването на държавните разходи да бъде осъществено за четири вместо за две години според документ, видян от "Файненшъл таймс".

Германия няколко пъти настоя, че Гърция трябва да се придържа към определените срокове, ако иска да продължи да получава европейска помощ. В понеделник обаче германският „Билд” предаде, че може да бъдат направени някои отстъпки за Гърция в рамките на договорения график.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив