09 Май 2024, 02:06 Днес (0) | Вчера (10)

Икономисти предлагат как да харчим резерва

16 Септември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Харченето на пари от фискалния резерв за правителствени проекти като тези за строителство на инфраструктура, по същество са една бариера пред ръста на производителността и на доходите.

Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика за възможностите за оптимално използване на резерва.
Харчени по този начин парите от резерва отнемат ресурс от частния сектор, който е много по-производителен. Другата идея - преместването на част от тези пари в търговски банки, също не се одобрява от икономистите. Това щяло да създаде кредитна експанзия но само за кратко време. Последващото свиване на търсенето на кредити щяло да доведе да криза, смятат от института.
В същото време използването на фискалния резерв за да се строят пътища, води до увеличаване на бюджетния дефицит. Това означава, че правителството харчи повече пари, отколкото успява да събере от данъкоплатците, а поддържане на такава стратегия дългосрочно е невъзможно.
Според Института за пазарна икономика за разпореждане с пари от резерва трябва одобрение от народните представители. Това можело формално да се счита за "бюджетен дефицит" и следователно да бъде одобрявано със законите за бюджета. Използването на тези пари за намаляване на държавния дълг също трябвало да става с одобрение от парламента.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Законовата възможност министерство на финансите да провежда парична политика трябва да бъде ограничена, като депозитът на правителството се извади от баланса на БНБ, се казва в анализа на института. Но това не означава депозитът да бъде прехвърлен в български търговски банки. За да няма влияние върху кредитната активност на банките, правителството може просто да съхранява резерва в депозит в чужда банка или в трезор в буквалния смисъл.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив