20 Април 2024, 00:56 Днес (0) | Вчера (10)

Има готовност да започне усвояването на евросредства от новия програмен период за заетост и транспорт

11 Април 2014 11:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2014, 11:43

Вицепремиерът и министър на правосъдието приветства намеренията на главния прокурор за преразглеждане на преписките и сигнали срещу кметове за корупция

"1,8 млрд. евро от програмния период 2007-2013 година предстои да бъдат усвоени през 2014 година, като всичко това означава много тежка работа". Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването "Гореща точка" на ТВ7. Златанова допълни, че приключването на стария и старта на новия програмен период са най-тежкият период от европейския бюджетен цикъл.

"Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него”, допълни вицепремиерът. Заместник министър-председателят определи като "тежко манипулативно твърдение”, че през 2014 г. няма да има усвояване на европейски пари от новия програмен период. По думите й още в края на първото полугодие ще може да започнат "най-важните интервенции” по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма за развитие на човешките ресурси. Има готовност за старт и на Оперативна програма "Транспорт".

"Няма да се изненадам, ако черновата на тази препоръка е писана в София", с тези думи вицепремиерът коментира приетата от Европейския парламент препоръка по отношение на еврофондовете за страната ни. "Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното - правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година", подчерта Златанова и допълни: "За 8 месеца ние успяхме да съставим план за усвояване на средствата за следващите 7 години".

"Радвам се ,че най-сетне някой е прочел правилно доклада на Брюксел и това е главният прокурор", така вицепремиерът коментира инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров за мерките срещу корупцията и намеренията за анализ на преписки и сигнали срещу кметове. Златанова подчерта, че е необходима задълбочена проверка по общините, за да се потвърдят или отхвърлят и изчистят всички съмнения за злоупотреби с европейски пари.

Правосъдният министър заяви, че промените в Закона за конфликт на интереси целят да се преодолеят слабостите, които са били констатирани в работата на предишната комисия. "Със случайното разпределение на преписките, което въвеждаме, ще може да се гарантира прозрачност и справедливост", каза Златанова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив