07 Октомври 2024, 20:28 Днес (1) | Вчера (0)

Имиграцията е основна тема на срещата на външните министри на ЕС днес

18 Май 2015 10:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2015, 09:50
Под лиценза на creativecommons

Част от дневния ред са и темата за сигурността в Европа и съседните държави и мирният процес в Близкия изток. По време на обсъжданията ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Външните министри и министрите на отбраната на държавите, членки на Европейския съюз (ЕС), днес се срещат в Брюксел, за да обсъдят предложените мерки от страна на Европейската комисия (ЕК) за справяне с имигрантската криза в общността.

На вниманието на външните министри ще бъде представен "Европейският дневен ред за имиграцията", в който ЕК предложи солидарни мерки за разпределяне на имигрантите в страните членки  и настаняване на 20 000 бежанци, нуждаещи се от международна подкрепа, на територията на ЕС през следващите 2 години. В новата стратегия за имиграцията ЕК предложи и финансова помощ за страните от предната линия на притока на бежанци и евентуална военноморска операция в Средиземноморието.

Фокус на разговорите ще бъдат конкретните действия, които ще предприеме общността, за отнемане и унищожаване на плавателните съдове, които използват трафикантите на хора, за да изпращат имигрантите на смъртоносните морски пътешествия до бреговете на ЕС.

Част от европейските решения за справяне с имигрантския поток вече влязоха в сила в сътрудничество със страните, от които идват по-голямата част от имигрантите, и транзитните държави. В момента се преразглежда европейската мисия EUCAP Sahel Niger с оглед на предлагането на повече и цялостна подкрепа на властите в Нигер в борбата с нелегалните трафиканти. Обмисля се също и присъствие на мисията в град Агадес – основна точка по маршрута на трафика на имигранти от Западна Африка към Либия.

Част от дневния ред са и темата за сигурността в Европа и съседните държави и мирният процес в Близкия изток. По време на обсъжданията ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"От декември 2013 г. ситуацията по сигурността в регионите, съседни на ЕС, се влоши значително: интензивността, честотата и сложността на конфликтите около Общността нараснаха", пише Съветът на ЕС в съобщение до медиите.

Министрите също така ще разгледат напредъка на действащите военни операции на ЕС в Мали, Централноафриканската република, Сомалия и Босна и Херцеговина.

В рамките на срещата ще се проведат и срещи в рамките на Съвета за сътрудничество с Турция и Узбекистан, включващи външните министри на двете страни. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив