29 Март 2024, 09:42 Днес (1) | Вчера (11)

Инвестираме чрез БФБ в държавни облигации

16 Май 2016 09:10 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2016, 09:13

Гражданите и фирмите ще могат по-лесно да купуват ДЦК

Гражданите и фирмите ще могат да инвестират в държавни ценни книжа, които ще се търгуват на Българската фондова борса. Новата възможност ще даде добра алтернатива за инвестиране на свободните средства на домакинствата и фирмите на фона на падащите лихви по банковите влогове, пише в. Стандарт.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България предвижда, че вторичният пазар на държавни ценни книжа (ДЦК) ще бъде насърчен чрез създаването на възможност за сключване на сделки на платформа за електронна търговия, както и на регулиран пазар. Вторичната търговия на ДЦК ще бъде допусната едновременно на "Българска фондова борса - София" АД и на системата E-Bond - електронна функционалност към платформата Bloomberg, казаха от Министерството на финансите.

До това решение се е стигнало след извършен анализ на различните алтернативи за избор на място за търговия, който е направен в тясно сътрудничество с основните пазарни участници. Като вече са предприети практически стъпки за реализиране на идеята. В резултат на възможността ДЦК да се търгуват на БФБ и на системата E-Bond ще се улесни достъпът до тях на по-широк кръг инвеститори, включително чуждестранни, посредством свободно достъпни и справедливи цени. Така гражданите и фирмите лесно ще може да инвестират в ДЦК, като ще бъде необходимо само да си изберат инвестиционен посредник, който да дава поръчки на БФБ от тяхно име. И към настоящия момент гражданите и търговските фирми имат достъп до инвестиции в ДЦК, но процедурата е по-сложна. На първичен пазар ДЦК могат да бъдат придобити на аукционен принцип посредством първичен дилър на ДЦК със състезателни и несъстезателни поръчки.

Съвкупната номинална стойност на една несъстезателна поръчка в момента трябва да е най-малко 50 лв. (за ДЦК, емитирани в евро - най-малко 50 евро). Съвкупната номинална стойност на една състезателна поръчка трябва да е най-малко 1000 лв. (за ДЦК, емитирани в евро - най-малко 1000 евро). На вторичен пазар ДЦК сега могат да се придобият чрез участник в Електронната система за регистриране и обслужване на търговията с ДЦК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив