25 Април 2024, 03:26 Днес (0) | Вчера (12)

Инвеститори скочиха против поскъпване на борсовата информация

30 Декември 2013 15:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2013, 15:27

Потребителите на финансова информация са силно обезпокоени от скока на цените на данните, предлагани от специализирани агенции като Bloomberg, която обяви увеличение на тарифите с 30 процента през следващите три години

Шепа оператори предоставят всеки ден в борсовите зали милиони най-разнородни информации. Потребителите на такива данни са силно разгневени от тяхното поскъпване, тъй като в света на финансите те са основната суровина и без тях не може, съобщава в. "Ле-з-еко", цитиран от БТА.

 

Цената на покупка и продажба на дадена акция, облигация или друг финансов продукт, равнище на предлагането, на търсенето, информации за пазара, описание на индексите, история на котировките - търговските зали на банките, застрахователите, депозитарите, оценителите или дружествата за управление на активи се нуждаят всеки ден от преглед на милиони такива данни дневно. Те се предоставят от големи оператори като Bloomberg, Thomson Reuter  или Six Financial, от рейтингови агенции като Fitch и Standard & Poor's или доставчици на индекси като Standard & Poor's, MSCI, Dow Jones, Stoxx.

От години насам тези доставчици злоупотребяват с доминиращото си положение и тъй като не са подвластни на никакъв регламент или надзор, най-редовно и най-безсрамно увеличават цените за достъп до данни, възмущава се голяма консултантска компания, на която се позовава в. "Ле-з-еко", без да посочва името й. Според нея увеличението на тарифите е достигнало огромни размери през последните две години. Някои от тези доставчици са поискали от клиентите си между 4 и 24 пъти по-високи цени.

Недоволството на клиентите е още по-голямо и защото те купуват само правото да ползват данните, а не прехвърляне на собственост, обяснява консултантската фирма. Според директора на малка консултантска компания, Европейската комисия и органите за защита на конкуренцията би трябвало да се намесят.

Регулаторите задължават институционните инвеститори да предоставят пълни доклади, данните за които им предоставяме ние, а от друга страна доставчиците на тези данни са частни компании, които се радват на почти пълен монопол, изтъква експертът.

 

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив