24 Април 2024, 10:51 Днес (4) | Вчера (6)

Инвестиционен фонд плаши „Булгаргаз” със запор на сметките

24 Януари 2018 09:03 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2018, 09:05

Спорът е между търговци и ще бъде решен в съда, обясниха от държавното дружество

Инвестиционният фонд Worldview Capital с регистрация на Каймановите острови обяви, че готви мерки за запориране на сметките и активите на държавната газова компания "Булгаргаз". Съобщението на фонда бе оповестено в социалната мрежа Twitter, пише в. Монитор. Фондът е основен кредитор на "Петрокелтик”, която държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове "Галата”, "Калиакра” и "Каварна”.
От държавната ни газова компания обаче обявиха становище по казуса и обясниха какъв е случаят. Става въпрос за искане на няколко фонда - "Уърлдвю И Ейч Ес Интернешънъл Мастър Фонд", "Уърлдвю Икономик Риковери Фонд" и "Плутос Ейджънси ЛЛС", всичките регистрирани на Каймановите острови, "Булгаргаз" да извърши плащане по договор за доставка на природен газ от "Петрокелтик", тоест от местния добив от находището в Галата.
Фондовете са кредитори на добивното дружество и в началото на януари 2018 г. са поискали "Булгаргаз" да погаси своите задължения за доставка на газ.
От началото на ноември 2017 година обаче съдебен изпълнител е запорирал сметките на "Петрокелтик" по искане от търговец заради неизпълнение на договор за доставка на газ. Във връзка с този запор добивното дружество е поискало от "Булгаргаз" да не плаща своите задължения за доставката на газ, докато не получи ново нареждане на съдебен изпълнител, или до отпадане на запора.
Позицията на "Булгаргаз" по казуса е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд според действащото в страната законодателство, посочват в становището си от държавната газовата компания. "С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", добавиха от компанията.
Към настоящия момент в дружеството не е постъпила информация за отпадане на основания за вдигане на запора върху вземанията на "Петрокелтик", допълват още от "Булгаргаз".
От ноември 2017 г. и "Булгаргаз" не е купувал газ от "Петрокелтик", става ясно още от разпространената вчера позиция на държавното дружество.
В заявлението до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от "Булгаргаз" са заявили, че няма да купуват газ от местни източници и през първото тримесечие на 2018 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив