16 Май 2024, 17:40 Днес (11) | Вчера (12)

Индивидуалното здравно осигуряване все още е много малка част от застрахователния пазар

16 Ноември 2022 11:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2022, 19:50

Според Асоциацията на латвийските застрахователи (LAA) по време на Covid-19 се наблюдава постепенно нарастване на интереса към частното индивидуално здравно осигуряване. Ръководителят на асоциацията Янис Абашинс отбеляза, че войната и несигурната ситуация в региона могат допълнително да повишат интереса в близко бъдеще, съобщава lsm.lv.

Интересът на застрахователите към предлагането на индивидуални здравноосигурителни услуги за частни лица не се е променил през последните години – само три компании предлагат тази услуга в Латвия. От друга страна, когато се оценява интересът на гражданите към здравното осигуряване, мненията са разделени. Има застрахователни компании, които не забелязват промени в броя на индивидуалните здравноосигурени лица, но има и такива, които признават, че по време на Covid-19 такива хора са се увеличили.

Наблюденията на Асоциацията на латвийските застрахователи показват, че по време на Covid-19 се наблюдава постепенно нарастване на интереса към частното индивидуално здравно осигуряване. Ръководителят на асоциацията Янис Абашинс не изключи, че войната и несигурната ситуация в региона могат допълнително да повишат интереса през следващите дни.

Според Абашин причината, поради която броят на индивидуалните здравноосигурени лица леко се увеличава, може да бъде свързана и с общи промени на пазара на труда. "Има нарастващ сегмент от служители, които предоставят услугите си на няколко работодатели. Следователно има независими служители и независимият служител трябва да се грижи за себе си. Няма работодател, който да се грижи за него", каза шефът на асоциацията. .

Абашин обясни, че сегментът на частното здравно осигуряване все още е много малък – под 1% от общия пазар на здравно осигуряване. По негови оценки здравноосигурителният пазар може да бъде 130-140 млн. евро тази година, като само 1 млн. са частни здравни осигуровки.

Ръководителят на Асоциацията на латвийските застрахователи посочи, че фактът, че в момента само три компании предлагат частни здравни застраховки отразява търсенето. Ако застрахователите усетят увеличение на растежа, тогава конкуренцията на този пазар може да се увеличи в бъдеще.

Здравното осигуряване като цяло е най-големият застрахователен сегмент в Латвия, надминавайки също имуществените застраховки, полиците Гражданска отговорност и Каско. В допълнение, пазарът на здравно осигуряване в Латвия също е най-големият в балтийските държави, но индивидуалното здравно осигуряване все още представлява много малка част от него.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив