20 Април 2024, 02:58 Днес (0) | Вчера (10)

Индийски милиардер ще прави банка за кредитиране на бедняци2

27 Юни 2013 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2013, 17:55

Заемите са до $168

Ананяшри Бирла, дъщеря на индийския милиардер Кумар Мангалам Бирла, ще помага на баща си в кредитирането на бедни индийци. 18-годишната девойка оглавява компанията Svatantra Microfin, специализирана в издаването на микрокредити в родния й щат Махаращра. В момента това е изключително търсена в Индия финансова услуга, коментира rbcdaily.ru. Идеята е компанията на Ананяшри да послужи като платформа за създаване на общонационална индийска банка за микрофинансиране и семейната компания Aditya Birla Group да получи банков лиценз.

Микрокредити под 20%

От февруари тази година Svatantra Microfin има лиценз да предоставя микрокредити. Компанията дава заеми до 10 000 рупии, което се равнява на $ 168. С тези пари кредитополучателят може да си купи малка шевна машина, например, или пък да започне да се занимава с амбулантна търговия. От сертифицирането на Svatantra Microfin досега компанията е предоставила кредити на обща стойност 4 млн. рупии. Засега се кредитират жители само в Махаращра, но плановете са да бъдат обхванати и други щати в страната.
„В момента усилията ни са съсредоточени към увеличаване на клиентската база, както и към по-добър контрол на обема лоши кредити. Към края на тази година планираме да стъпим в още един щат и е възможно това да бъде Гуджарат. В перспектива разчитаме да открием филиали в цяла Индия“, разказва пред Bloomberg Ананяшри Бирла.

Микрокредитирането се ползва с голямо търсене в Индия. В основата на този бизнес лежи издаването на дребни заеми за откриване на малък бизнес. Отговорността за връщането на кредита поделят всички членове на семейството, в което живее кредитополучателят. По данни на Micro Finance Institutions Network, общо 24 милиона души са кредитополучатели в Индия, като средната сума на кредита е  по-малко от 15 000 рупии. Общият обем издадени кредити през март тази година възлиза на 212,5 млрд. рупии ($3,5 млрд.), което представлява ръст от 23% в сравнение с аналогичния период на 2012 година.

Въпреки популярността на кредитите, не всички индийци могат да си ги позволят. Само от март до ноември 2010 г. 70 души са се самоубили заради невъзможност от погасяване на заема, съобщава организацията Society for Elimination of Rural Poverty. Наскоро индийската централна банка получи правото да намалява процентните ставки на микрофинансиращите компании, ако прецени, че те са завишени.
По думите на Ананяшри Бирла, Svatantra предлага най-ниската процентна ставка в страната— 20%. Средната ставка е 24—26%, според Micro Finance Institutions Network.

Доброто дете помага на татко

Според анализатори, Svatantra Microfin е създадена с конкретна цел. През февруари, когато финансиращото предприятие започна работа, индийската централна банка за първи път от 10 години започна да събира заявки от различни сектори за откриване на собствени банки. За да се получи лиценз, капиталът на кандидатстващата компания трябва да е не по-малък от 5 млрд. рупии ($91 млн.) и компанията трябва да докаже, че няма да кредитира сама себе си.
Досега желание за лиценз са заявили около 1000 компании, включително и Aditya Birla, собственост на татко Кумар. Централната банка обаче иска новите играчи на пазара да се съсредоточат в обслужването на лица, които до този момент не са имали банкови сметки. Става дума за 65% от зрелите индийци, по данни на Световната банка. Една четвърт от филиалите на банките ще трябва да бъдат открити в населени места с по-малко от 10 000 жители, а 40% от отпуснатите кредити ще трябва да бъдат издадени на селяни и микрокомпании.

Подобни ограничения не смущават 46-годишния Бирла-старши, чието състояние се оценява на $8,3 млрд. Милиардерът е оптимист по отношение на новия бизнес и го определя като един от „най-многообещаващите“ в страната.
Според The Financial Times, приходите на конгломерата Aditya Birla за миналата година възлизат на $40 млрд. Плановете са до 2015 г. приходите да достигнат $65 млрд., като банката ще е част от заложения успех.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив