29 Март 2024, 08:47 Днес (0) | Вчера (11)

Интензивните валежи продължават

05 Септември 2014 17:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 17:45

Жълт код е обявен в седем области

Продължават интензивните валежи в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина. В останалата част от страната валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, съобщиха от МОСВ. По данни на НИМХ през нощта и утре сутринта по-интензивни ще са валежите в Северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина 30-40 л/кв.м, като локално може да достигнат и до 50 л/кв.м., като и за 6 септември продължава да е в сила жълтия код за седем области.

Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, София Област, Ловешка, Пазарджишка и Пловдивска, уточнява Дарик. В тези области по-интензивни ще са валежите през нощта срещу 6 септември и на 6-ти до обяд. Количества за денонощието ще са около 15-25 л/кв.м., локално до 40-50 л/кв.м.

В останалата част от страната кодът е зелен и валежите ще са с тенденция на отслабване и спиране, с очаквани сумарни количества между 5 и 15 л/кв.м.

И през следващото денонощие ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. През деня по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 24°- 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, през следващите две денонощия ще продължат да се повишават речните нива в по-голямата част от страната, по-съществено както следва:

Дунавски водосборен басейн: р. Тимок в долното течение; р. Тополовец и притоците ѝ Рабровска, Делейнска; р. Войнишка и притоците ѝ Чичилска, Медешевска, Грамадска, Видбол; р. Арчар и притокът ѝ Вещицка; р. Скомля; р. Лом и притоците ѝ Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара; р. Цибрица и притокът ѝ Душилница; р. Огоста и притоците ѝ Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Ботуня, Рибене, Скът; р. Искър по цялото течение (по-значително след вливането на р. Искрецкаа) и притоците на реката над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър; р. Вит и притоците ѝ Черни Вит и Бели Вит, Калник и Каменица; р. Осъм и притоците ѝ Черни Осъм, Бели Осъм, Команска река, Сухата река, Дрипла; р. Янтра в горното и средното течение и притоците ѝ Видима, Росица, Дряновска и Белица

Черноморски водосборен басейн: р. Факийска и притоците ѝ Караевремска и Даръдере
- Изворска река; р. Ропотамо; Дяволска река и притокът ѝ Зелениковска; Китенска река и протиците ѝ Узунчаирска, Караагач и Трионска; р. Велека и притоците ѝ Младежка, Айдере и Еленица; р. Резовска в долното течение

Източнобеломорски водосборен басейн: р. Тунджа в горното течение и притоците ѝ Саплама, Тъжа, Турийска, Карадере, Габровница, Лешница, Гюрля; р. Марица в горното и средното течение и притоците ѝ Очушница, Стара река/Костенец/, Крива река, Яденица, Чепинска, Тополница, Луда Яна, Стара река, Въча, Потока, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска, Стряма, Черкезица; р. Арда в горното течение и притоците ѝ Бяла река, Черна река, Малка Арда, Давидковска

Западнобеломорски водосборен басейн: р. Струма в горното течение и притоците ѝ Елешница, Тополница, Джубрена, Разметаница, Джерман, Рилска, Градевска, Дяволска, Влахинска, Бистрица; р. Места в горното течение и притоците ѝ Бела Места, Черна Места, Белишка, Вотрашка, Бабешка, Златарица, Матандере, Коница, Бистрица
През следващите 24 часа са възможни значителни повишения на водните нива в басейните на реките от западната и централната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Росица), южните черноморски реки (между реките Факийска и Резовска), басейна на р. Тунджа в горното течение и съответсващите притоци, басейна на р. Марица в горното и средното течение и съответстващите притоци, басейна на р. Арда в горното течение и съответсващите притоци.

Предвид динамичната метеорологична обстановка и действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са вероятни внезапни наводнения. Оперативното звено в МОСВ е активирано.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив