01 Май 2024, 01:50 Днес (0) | Вчера (13)

Интересите на всички страни ще бъдат защитени при концесионирането на морските ни летища

26 Юли 2004 14:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Летищата ще се отдават в пакет, но лицензът за летищната дейност, инвестиционната програма и Генералният план ще бъдат индивидуални за всяко едно от тях и ще се регулират от ГВА

Интересите на всички страни - държавата, служителите на летището, местната общност, авиокомпаниите, пътниците и туроператорите - ще бъдат защитени при концесионирането на морските ни летища във Варна и Бургас. Това заяви днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев на среща си с ръководството и служителите на летище Бургас. На нея присъстваха още зам-министрите на транспорта - Красимира Мартинова и Никола Янков, изпълнителният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Калин Барзов, областният управител на Бургас Иван Витанов, както и председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.
Летищата ще се отдават в пакет, но лицензът за летищната дейност, инвестиционната програма и Генералният план ще бъдат индивидуални за всяко едно от тях и ще се регулират от ГВА. Концесионерът ще бъде задължен да предостави на държавата парична гаранция за качественото изпълнение на договора. Гаранцията ще покрива задълженията за капиталови инвестиции и концесионното възнаграждение. Концесионният договор ще съдържа и клаузи за прекратяване на договора от страна на държавата, в случай на неговото неизпълнение от страна на концесионера, заяви още министър Василев. Летищата ще се отдават на концесия за срок от 35 години, с 15 млн. евро револвираща гаранция за качествено изпълнение на договора. Началната концесионна такса ще бъде 3 млн. евро, а паричният депозит за участие в конкурса ще бъде в размер на 300 хил. евро.
За първите шест месеца на 2004 г. летище Бургас има увеличение на пътникопотока с 37,5 % в сравнение със същия период на миналата година. По този показател морското ни летище е водещо в България, допълни вицепремиерът Василев. Той прогнозира, че очакваният ръст на туристопотока през Бургас за тази година ще бъде повече, отколкото на останалите аерогари в страната.
По-рано днес министър Василев откри три модерни компютърни зали в бургаския университет "проф. д-р Асен Златаров". Мултимедийните лаборатории се финансират от проекта Български виртуален университет (i-Университет) на Министерството на транспорта и съобщенията. Общата стойност на оборудването е на стойност 31 915 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив