06 Май 2024, 13:32 Днес (0) | Вчера (1)

Инцидентите с животни по чешките пътища се увеличават

12 Декември 2022 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2022, 12:14

Анализът на Чешкия портал за злополуки показва дългосрочна нарастваща тенденция за увеличаване на броя на злополуките с животни. Докато през второто тримесечие на 2010 г. е имало 897 произшествия, през второто тримесечие на 2022 г. е имало 4041 произшествия, съобщиха от Чешката застрахователна асоциация (CKP).

Исковете за отговорност отново нарастват значително, главно във връзка с ескалацията на цените за ремонт на автомобили, когато средните имуществени щети към 30 септември 2022 г. вече се увеличават със 17,1% на годишна база, което е свързано с настоящата ситуация на висока инфлация и дългосрочното постепенно нарастване на обезщетенията за здравни последици, които застрахователните компании обезщетяват понякога дори десетилетия, също оказват влияние върху растежа на задълженията. Следователно въображаемата разлика между обема на обезщетенията, с които се занимават застрахователните компании, и размера на задължителното определяне, все още се разширява.

Анализът на Портала за злополуки ясно показва дългосрочна нарастваща тенденция за увеличаване на броя на инцидентите с животни. Докато през второто тримесечие на 2010 г. имаше 897 произшествия, през второто тримесечие на тази година имаше 4041 произшествия (виж фигурата). Динамиката на нарастване е още по-очевидна от развитието на дела на сблъсъците с диви животни в общия брой злополуки в Чехия: второто тримесечие на 2010 г. "само" 4,8% и същия период на тази година почти 16% дял. Затова апелът за по-голяма бдителност на шофьорите е уместен.

Дивата природа е особено активна призори и здрач – което за съжаление съвпада с пиковия трафик по пътищата. Така най-много произшествия стават между пет и седем сутринта и между шест и девет вечерта.

Сезонът на дивите свине по чешките пътища

Развитието на броя на произшествията по отделните тримесечия показва и друга интересна тенденция – закономерни колебания в броя на произшествията през годината. "Най-рискови са пролетните (април-юни) и есенните (септември-ноември), което е свързано с размножителния цикъл на копитните животни и повишената им активност. През пролетта инцидентите с диви животни достигат своя пик през май, когато те представляват 13% от всички инциденти, и през есента, през ноември, където те представляват 12,5%. Злополуките са доминирани от силни ветрове през цялата година, но през есента рискът от среща с диво прасе се увеличава значително", казва Ян Чалас от компанията DataFriends, която е автор и оператор на Портала за злополуки .

Така че сега сме в средата на сезона на дивите свине по чешките пътища. При инциденти с тях анализаторите на Портала за злополуки стигнаха до едно интересно откритие. "Гледайки развитието на произшествията с черни автомобили от 2010 г. насам, има ясна тенденция, при която през година се редуват есени с по-голям и по-малък брой произшествия. Според тази дългосрочна тенденция тази есен трябва да бъде най-спокойна по отношение на броя на инцидентите с диви свине", казва Марек Сибал, анализатор на данни на Портала за злополуки. Цикълът на размножаване на дивите свине, наличието на храна в природата и др. могат да играят роля в този цикъл.

Най-голям е рискът от инциденти с животни в планинските райони

По отношение на абсолютния брой произшествия след сблъсъци с диви животни, централнобохемският регион води (25,6 хиляди произшествия от 1/1/2010 до 30/6/2022), следван от Моравско-силезкия регион (14,3 хиляди) и Регион Усти (13,6 хиляди). злополуки). "По-показателен обаче е делът на катастрофите след сблъсък с животни в общия брой катастрофи в даден регион. От тази гледна точка класацията на рисковите региони ще се промени значително. Неочаквано срещане на диви животни на пътя е най-вероятно в района на Височина, тъй като тези произшествия представляват 26,9% от общия брой произшествия тук. Регионът Злин (17,9%) и регионът Централна Бохемия (16,2%) следват плътно зад него", казва Петр Йедличка, актюер от Чешката служба на застрахователите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив