29 Март 2024, 07:12 Днес (0) | Вчера (11)

Иран иска да доставя газ на Европа през Испания

08 Септември 2015 10:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2015, 02:03
Под лиценза на creativecommons

Иран има желание да доставя втечнен газ на Европейския съюз чрез през Испания, съобщи министърът на петрола в Ислямската република Биджан Намдар Зангане на съвместна конференция с испанския си колега в Техеран, предаде Ройтерс

Засега Иран няма възможност да втечнява газа си за износ с танкери, след като няколко проекта бяха спрени, тъй като западните санкции принудиха чуждестранни компании да се оттеглят. Според експерти ще трябват около две години за осъществяването на този план, ако бъдат намерени партньори, допълва БТА.

"Преговорите между Иран и Испания по този въпрос ще продължат" , заяви Зангане след среща с испанския министър на индустрията, енергетиката и туризма Хосе Мануел Сория.

Сория, който е част от испанската делегация в Техеран, посочи, че страната му може да бъде "канал за иранския газов износ към Европа". Той не е даде повече подробности, а министерството в Мадрид отказа коментар, уточни "Ройтерс".

Има няколко проблема пред вноса на ирански втечнен газ през Испания. Най-големият са недоразвитите газови връзки с другите европейски държави, които превръщат Мадрид по-скоро в газов остров, отколкото във врата към Европа.

Работите за подобряване на интерконекторните връзки между Франция и Испания от години са в застой и са затруднявани от планинския терен.

Испания е европейската страна с най-голям капацитет за внос на втечнен газ.

Санкциите срещу Иран могат да бъдат вдигнати през 2016 година според ядреното споразумение, постигнато през юли, но на Иран ще му трябват години, за да започне да изнася втечнен природен газ.

Европа се надява да внася синьо гориво от Техеран, за да намали зависимостта си от Русия. Но дори санкциите да бъдат вдигнати, липсата на подходяща инфраструктура ще забави плановете на Брюксел.

Иран отдавна лобира за изграждане на газопровод, който да свързва огромното газово находище "Южен Парс" с европейските потребители - т.нар. "Персийски газопровод".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив