24 Април 2024, 09:58 Днес (2) | Вчера (6)

Ирландия, Белгия, Малта и Кипър ще бъдат засегнати най-много при Brexit

17 Май 2016 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2016, 11:15

Тези страни, както и Белгия и Люксембург, ще са най-потърпевши заради износа си

Ирландия, Холандия, както и островни държави като Малта и Кипър са сред страните, които вероятно ще бъдат засегнати най-тежко, ако Великобритания прекрати своето членство в Европейския  съюз след важния референдум на 23-ти юни, прогнозира кредитната агенция "Фич", цитирана от БНР.

Тези страни, както и Белгия и Люксембург, ще бъде изложени на най-голям риск в случай Brexit, тъй като техния износ на стоки и услуги за Великобритания представлява най-малко 8% от брутния им вътрешен продукт, се посочва в анализ на "Фич" във връзка с ключовия референдум в Обединеното кралство след малко повече от месец.

Степента, с която износът на страните - членки на ЕС за Великобритания ще бъде намален, ще зависи от характера на всяко едно бъдещо търговско споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз, както и от продължителността на обезценката на британската валута в случай на Brexit.

Икономическото въздействие от евентуален сценарий Brexit ще бъде по-слабо изразено за ЕС, отколкото за самата Великобритания, но въпреки това ще бъде осезаемо, посочва "Фич".

Редица финансови анализатори, както и управителят на Английската централна банка Марк Карни, предупредиха за потенциален спад на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) във Великобритания, ако на 23-юни референдум надделее вота за напускане на ЕС.

Въпреки че останалите страни от съюз могат да се възползват от пренасочване на потока на преките чуждестранни инвестиции към тях, Люксембург, Малта, Белгия и Германия, които имат най-големи по обем ПЧИ и финансови активи във Великобритания, ще претърпят и най-големи загуби на тези активи, деноминирани в евро, ако последва по-трайна обезценка на британската лира, се посочва в анализа на кредитната агенция.

В същото време "Фич" отбелязва, че банковите сектори на Ирландия, Малта, Люксембург, Испания, Франция и Германия имат значителни връзки с британския банков сектор.

Кредитната агенция също така каза, че лихвеният спред на държавните облигации на т.нар. "периферни" страни може да се разшири с оглед на страховете, че Brexit може да засили сепаратисткия натиск в региона. Подобен изход от референдума във Великобритания може да доведе до ново настояване от страна на Шотландия за излизане от Обединеното кралство, което пък да вдъхнови подобни действия и в испанската област Каталуния.

Агенция "Фич" отбеляза, че ще преразгледа кредитния рейтинг на Великобритания, ако на референдума на 23-ти юни надделеят гласовете за напускане на ЕС, което на този етап обаче не представлява основен сценарий за агенцията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив