03 Май 2024, 09:08 Днес (0) | Вчера (13)

Искат 25 документа за бизнес кредит

29 Август 2005 08:58 в-к "Стандарт" по статията работи: 1
A+ A-

Фирмите предпочитат потребителските заеми, защото се отпускат по-лесно

Дребният бизнес масово предпочита скъпите потребителски кредити пред търговските, установи проверка на "Стандарт". Дребните предприемачи кандидатстват пред банките като частни лица, за да вземат заем за оборотни средства - за купуване на материали и техника, за заплати и осигуровки, за плащане на най-различни услуги. В целия свят фирмените заеми се получават най-лесно и бързо.
Специални преференции има за дребния бизнес. Така този сегмент от икономиката работи изключително на кредит. В България обаче предприемачите теглят потребителски кредити, които са сравнително най-скъпите - имат доста висока лихва и кратък срок за изплащане.
Причината е, че потребителските заеми се дават най-лесно. За отпускането им не са нужни камара документи, които се изискват за останалите. Не се налага кредитоискателите да бъдат прекарвани счетоводно през иглени уши.
Да не забравяме, че и при най-добро желание от тяхна страна да бъдат изрядни и изцяло "на светло", криенето на данни и обороти е просто неизбежно в нашата действителност. Дори в случаите, когато това не се налага, фирмите предпочитат да не се товарят с ваденето на множеството документи, необходими, за да докажат, че са платежоспособни.
Банкерите искат подписи и документи на всички свързани лица, ако имате макар и минимално чуждо участие в ООД-то. Освен че попълвате четири-пет страници въпросник с десетки описания, банките искат още най-малко 25-30 документа. Някои от тях се припокриват. Например платежно, че сте си издължили данъците и документ, че нямате задължения към фиска. И това при положение, че не искате някакви преференции и цената на кредита никак не е евтина - надбавката към базисния лихвен процент на банката (който не се огласява, но обикновено не е малък) е между 4 и 7% годишно. Освен това се иска обезпечение, което да покрива минимум 150 процента сумата по заема. Понякога в по-малките градове банковите чиновници се презастраховат заради по-големия риск за бизнеса извън столицата.
Клиент в местен клон не получил заем за 30 хил. лева, защото не бил ипотекирал апартамента, в който живеел. Въпреки че всички останали документи били изрядни, притежавал и договор с чуждестранния потребител на стоката, застраховка в агенцията за експортно застраховане. Както и ипотека на магазин и склад на много по-голяма стойност от панелката. Обяснението на кредитния инспектор било, че най-голяма отговорност за връщане на заема се поемала, като си заложиш жилището. Не му направило добро впечатление и че такъв успяващ бизнесмен живее в панелна гарсониера. А човекът просто реинвестирал всичко, за да развие и утвърди фирмата си, а не да направи бита си по-луксозен.
Другият начин да станете клиент на трезорите по предназначение (ако сте малка фирма) е да си прехвърлите цялото обслужване на съответната банка. Когато и сметките, и депозитите, и кредитите са на едно място, тогава имате по-голям шанс да станете предпочитан клиент на трезора.
Банките, обръщайки все по-голямо внимание на retail-банкирането, вече започнаха да се отнасят по-грижовно към постоянните си клиенти. В такива случаи те пренебрегват строгите изисквания за множеството документи, особено ако нямате закъснения при плащанията и целия ви оборот минава през трезора.
Две банки са специализирани за заеми за малкия и средния бизнес - Насърчителна и ПроКредитбанк. Освен кредитирането и двете предоставят и редица услуги на клиентите си, както и облекчени условия при заемите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Ами като в банките назначават младежи за минимални заплати ,без опит в живато, а банковите директори на клоновете са разни некадърници - роднини на шефчета от Сф или пеят добре на банкети така ще е! Да не казвам ,че болшинството от чуждестранните мениджъри са 3-4 ръка некадърници , изпратени тук да отбият номера- за справка направете проучване сред банковите чиновници как са работели преди приватизацията и как сега!
#1 | от Simeonov | преди
Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив