19 Април 2024, 21:48 Днес (10) | Вчера (11)

Искат нов данък за всяка флашка

05 Април 2016 08:57 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2016, 09:01

Процент от приходите от DVD-та може да отива за носителите на авторски права

Върху всички флашки, DVD-та и CD-та може да се сложи нов данък. Идеята е събраните пари да отиват за носителите на авторски права.
Това ще бъде една от темите на форум на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), който ще се проведе на 6 и 7 април в София. На него ще участват представители на над 100 авторски дружества от Европа и други страни, сред които Азербайджан, Армения, Грузия, Израел, Казахстан, Русия и САЩ. На форума ще бъде обсъдена и приета резолюция, която да гарантира компенсация за авторите на защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) произведения, които се копират от граждани на информационни носители за частно ползване, пише в днешния си брой в. Стандарт.
В момента механизъм за компенсационни плащания съществува само формално и правната рамка е практически неприложима, коментират домакините на форума - българските дружества за колективно управление на авторски права Музикаутор и Филмаутор. България е единствената страна от ЕС, в която тази система никога не е работила.
Механизмът, който е възприет в страните членове още през втората половина на 20. век, е крайният потребител да има свободата за ползва за свои нужди защитено съдържание, но без това да ощетява авторския труд.
Това се постига чрез заплащане на компенсационни възнаграждения от страна на "междинен играч" във веригата "носители на права - краен потребител". Това са производителите и вносителите на носители и записващи устройства, с които такова копиране може да се осъществява - флашки, DVD-та, CD-та и др.
Тези компенсационни плащания трябва да са в ниски размери, определени от ЗАПСП, формирани като процент от цената на едро или цената на вноса, посочват от Музикаутор. Така цените на флашките и DVD-та за крайния потребител няма да бъдат увеличени, коментират от дружеството.
От въвеждането на компенсации за частното копиране се очаква да постъпят допълнителни средства и в Национален фонд "Култура", заявяват още от Музикаутор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив