01 Май 2024, 14:55 Днес (0) | Вчера (13)

Искат осветляване произхода на средствата при бързите кредити

16 Декември 2013 14:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 декември 2013, 15:18

Въвеждането на таван на лихвите пък противоречи на пазарната икономика

Обсъжданите в последните месеци законодателни промени, засягащи небанковите финансови институции, трябва да гарантират по-добри условия за бизнеса и потребителите. Това заявиха днес на пресконференция представители на "Профи Кредит България". Според изпълнителния директор на компанията Здравко  Райчев голяма част от обсъжданите нови законови регулации са положителни, но други трябва да се обмислят и прецизират, за да не постигнат обратен ефект.

Един от най-важните въпроси, които трябва да бъдат решени с бъдещите изменения, е този за осветляване на финансирането и произхода на средствата, с които кредитират небанковите финансови институции. "Това е от изключително значение, тъй като всякакви съмнения в тази посока рушат доверието на потребителите не само към конкретни дружества, но и влияят негативно на имиджа на целия сектор", коментира Здравко Райчев.

От компанията приветстват изцяло коментираното евентуално разширяване на обхвата на Закона за потребителския кредит, така че разпоредбите му да се прилагат и по отношение на заемите до 400 лв. Според компанията, това ще осигури по-голяма яснота и защита на потребителите при сключването на такъв тип договор за кредит. Част от ползите за потребителите са по-голямата яснота относно крайната цена на кредита – % ГПР, правото на отказ от договора за кредит без посочване на причина и заплащане на такса, и правото за предсрочно погасяване с намаляване на лихвата, дължима до края на периода на кредита.

Друга мярка, която ще има благоприятен ефект, е преразглеждане на регулациите за някои такси, които кредитори изискват – такса за кандидатстване, такса за усвояване, такса за управление и др. под. Така потребителят ще може по-лесно да прецени реалната цена на кредита и оттам – да вземе информирано решение дали условията и цената на предлагания кредит го устройват и отговарят на неговите възможности.
Дружеството подкрепя и извънсъдебното решаване на спорове между потребители и финансови институции.
Спорен обаче е въпросът за въвеждане на лицензионен режим за небанковите финансови институции. Според Райчев, това по-скоро би довело до допълнителна административна тежест и за двете страни.

Евентуално определеният максимален размер на разходите за потребителя при просрочие обаче трябва да бъде така преценен, че да не доведе до увеличаване на цената на кредита за редовните клиенти и в същото време да е в състояние компенсира разходите и риска на кредитора.

Същевременно друга от коментираните промени – за повишаване на минималните капиталови изисквания за небанковите финансови институции би имала негативи. От една страна, това изискване ще отсее дружествата, които са без установен опит и проверени практики, и ще повиши нивото на предоставяните услуги. Но от друга, прекомерното вдигане на изискванията за минимален размер на капитала би могло да доведе до премахване на малките компании и съответно до монополизиране на сектора.

Идеята за таван на лихвите пък противоречи на принципите на пазарната икономика, категорични са в дружеството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив