25 Април 2024, 01:00 Днес (0) | Вчера (12)

Искров се обяви срещу банковия съюз и данъка върху транзакциите

27 Юни 2012 13:28 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2012, 14:30

Защо да се централизира вземането на решения, след като отговорностите остават на страните, попита реторично управителят на БНБ

Управителят на БНБ Иван Искров се протипостави на идеята за централизация на банковия надзор, която е същината на т. нар. банков съюз, като заяви, че той може да се въведе само за еврозоната, но е и за останалите в ЕС.

Вчера станаха известни подробности около плана на лидерите на ЕС, който ще се обсъжда на срещата на върха утре и в петък и предвижда освен бюджетен съюз, фискална централизация и емисия еврооблигации.

Защо да се централизира вземането на решения, след като отговорностите остават на страните, попита реторично управителят на БНБ на дискусия, организирана от "Асоциация Банка на годината". Докато сами си плащаме и си носим отговорността за българския вложител, не трябва да бързаме да приемаме това решение, заяви управителят, оправяйки по този начин публичен призив към премиера Бойко Борисов, който ще участва на срещата на върха.

"Който плаща, той поръчва поръчва музиката", каза още Искров, припомняйки, че балгарските банки и правителство нямат достъп до финансиране от  ЕЦБ и EСМ. По думите му вероятно това е начинът да се убедят германския или финландския данъкоплатец, но първо трябва да има консолидация на отговорностите на общоевропейско ниво, а после да се прехвърля суверенитет от националния орган (БНБ) към Брюксел и Франкфурт.

За нас е добре, че не сме в еврозоната, тъй като всеки ден се лансират идеи, които променят рамката, която беше преди да се присъединим, допълни Искров.

Управителят на БНБ се обяви още и срещу данъка върху финансовите транзакции, обсъждан на ниво ЕС, която по-вероятно ще се въведе в ограничен обхват. 

Искров разкритикува и изискването за увеличение на банковия капитал от първи ред до 9%. Според него това противочери на другата цел, поставяна от европейските политици - банките да продължат да кредитират, защото увеличаването на капиталовата адекватност при сегашното състояние на пазарите не може да стане по друг начин, освен чрез намаляване на рисковите експозиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив