27 Април 2024, 02:11 Днес (0) | Вчера (11)

Исландия осъди четирима банкери за пазарни манипулации по време на кризата

13 Февруари 2015 14:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2015, 13:30
Под лиценза на creativecommons

Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами

Върховният съд на Исландия потвърди присъдите за пазарни манипулации на четирима бивши директори на банка Kaupthing, съобщава "Ройтерс". Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами.

Бившият изпълнителен директор Хрейдар Зигурдсон, бившият председател Зигурдур Ейнарсон, бившият изпълнителен директор на клона на банката в Люксембург Магнус Гудмондсон и вторият най-голям акционер Олафур Олафсор бяха осъдени на между четири и пет и половина години затвор в четвъртък.

Това е най-тежката присъда за финансови измами в историята на Исландия. Kaupthing се срина заради огромния си дълг по време на финансовата криза през 2008 г., а четимата банкери в момента живеят в чужбина.

Правителството назначи специален прокурор за разследването срещу банкерите. В четвъртък той заяви, че решението на исландския съд е сигнал за други държави, че могат да започнат собствени разследвания за финансови измами.

Не всички разследвания в Исландия обаче са успешни; усилията на страната обаче изпъкват на фона на сходния опит в САЩ и Европа, където някои банки отнесоха глоби, но много малко банкери бяха изправени пред съда, а мнозина са на мнение, че им се е разминало с малко.

Разразилият се през последната седмица в HSBC скандал доведе до възобновяван е на политическата дискусия дали е необходимо по-строго преследване на укриването на данъците.

В друг случай обаче двама исландски банки бяха оправдани, а други бяха осъдени на по-малки присъди. Исландските съдилища успяха да осъдят изпълните директори на трите големи банки в страната за ролята им във финансовата криза. Висши служители на Glitnir и Landsbank получиха присъди за измами и манипулиране на пазарите.

Парламентът въведе промени в законодателството, което регулира банковата тайна, за да позволи на прокуратурата да получи достъп до документацията на банките. Седем от делата срещу банкери стигнаха до Върховния съд, като той потвърди присъдите в шест от случаите. В близко бъдеще съдът ще разгледа още пет такива, а други 14 вероятно ще бъдат разследвани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив