06 Май 2024, 12:10 Днес (0) | Вчера (1)

Испания прие Закон за компенсациите на загинали военнослужещи

07 Декември 2004 12:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Испанският парламент единодушно гласува проектозакон за компенсациите на загиналите военнослужещи по време на изпълнение на служебния им дълг.

Текстът обхваща компенсации за наследниците на загинали в миротворчески мисии, полицаи, жандармеристи, дипломати и журналисти.
По думите на министъра на отбраната на Испания Хосе Боно, новият закон трябва да сложи край на исковете от страна на загинали испански военни към застрахователните компании в страната.
Според Боно компенсациите ще са в диапазона 140 000 - 390 000 евро.
Парламентът на Испания беше принуден да побърза с приемането на подобен текст заради скандала, който се разрази в края на миналата година, месеци, след като 62-ма испански военни загинаха в авиокатастрофа в небето над Турция при завръщане от Афганистан. Инцидентът стана на 26 май 2003 г.
Загиналите имаха застраховки в размер на 76 хил. евро, но наследниците им получиха само по 17 хил. евро, тъй като тогава Министерството на отбраната заяви, че разликата е отишла за многобройни посреднически и адвокатски фирми.
Наскоро в испанските средства за масова информация се появи съобщение, че бившият военен министър в кабинета на Аснар - Федерико Трильо е имал тогава застраховка в размер на 450 хил. евро, като полицата е била заплатена от подчиненото му ведомство.
И ако това може да бъде преглътнато, огромно възмущение сред роднините на загиналите тогава предизвикаха няколко клаузи от договора - полицата е покривала рискове от "травми, които могат да бъдат получени по време на лов, ски-спускане, водни спортове". А последната клауза покрива рискове "от загуби нанесени вследствие на алкохолно опиянение, ако то няма хроничен характер".
В последните няколко дни на септември съдията в Националната съдебна колегия на Испания Тереза Паласио, специализирала се във воденето на особено тежки дела, даде старт на разглеждането на дело за смъртта на 62- ма миротворци, чиито хеликоптер се разби при връщането им от Ирак.
Съдия Паласио отказа на молбата на бившия първи заместник-министър на отбраната Фернандо Диас Морено, да не завежда дело.
Испанските военни загинаха преди година при неизяснени обстоятелства на борда на падналия украински самолет Як-42, взет под наем с посредничеството на НАТО.
Роднините на загиналите настояваха да се даде ход на разследването, но това стана възможно с идването на власт на новия кабинет, оглавен от Хосе Луис Родригес Сапатеро.
През август около делото се разгоря пореден скандал. Проведеният ДНК анализ на труповете на загиналите установи, че опознаването на останките, проведено в Турция е било грешно. Роднините заявиха, че грешките на военните лекари не са били случайност, тъй като са действали под натиск да приключат по-бързо, тъй като бившият министър на отбраната на страната Федерико Трильо не искаше да създава допълнителни неприятности на загубващия властта Хосе Мария Аснар.
В резултат на това, роднините на загиналите погребваха чужди тела.
Трильо се е опитал и да скрие множеството сигнали, че самолетите от този тип не са надеждни и, че не им е правен технически преглед.
Допълнително "масло в огъня" наля скандалът с изчезнали пари от застраховките на загиналите.
Според Паласио, в това дело има явни признаци на корупция.
Подписалите недостоверни документи висши военни са свалени от постовете им. Новият министър на отбраната Хосе Боно заяви в парламента, че "във висшия състав на въоръжените сили на страната няма да остане нито един човек, който има някакво отношение към трагедията с падналия самолет Як-42".
Особено старателно ще се търсят следите на изчезналите суми от застраховките на загиналите, каза министър Хосе Боно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив