25 Април 2024, 14:56 Днес (10) | Вчера (12)

Испански застраховател автоматизира исковете, ползвайки изкуствен интелект

21 Октомври 2020 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2020, 11:29

Компанията внедрява технологията и за откриване на застрахователни измами

Испанският застраховател MAPFRE и специализираната компания по разкриване на измами и автоматизация на претенциите за глобалната застрахователна индустрия – Shift Technology, подписаха споразумение за радикално трансформиране на начина, по който клиентите се справят със застрахователните искове. Shift вече работи със застрахователния свят по новаторско решение за измами с изкуствен интелект, а сега ще използва своя опит в исковете, за да създаде модерно решение за автоматизация на претениите от началото до самото им изплащане. Заедно с MAPFRE компанията ще гарантира мигновен и прозрачен процес.
Испанският застраховател има за цел максимално да облекчи своите клиенти. Многогодишният опит на компанията сочи, че в стресовата ситуация на възникнало застрахователно събитие за клиента е много затруднително да се занимава с набавянето на документация и подаването на заявления за обезщетение. Често хората трудно се ориентират в различните етапи на процеса, а  понякога представянето на изискваните документи  се оказва за тях и по-голям стрес от самото събитие. Това, в крайна сметка, понякога ги отказва от търсенето на обезщетение, но по-често ги кара да сменят застрахователя.
И от гледна точка на застрахователната компания ситуацията не е много по-различна: обработването на претенциите коства значителна загуба на време и ресурс, а  човешкият фактор е определящ дори и при най-леките и незначителни случаи.
Така Shift и MAPFRE  обединяват усилия в insur_space, стартъп програмата на застрахователя. В близко бъдеще двете компании ще разработят пътна карта и ще предложат нов начин за изплащане на обезщетения. Първи ще могат да се възползват от нововъведението застрахованите по имуществени полици. Според застрахователната статистика най-малко 54% от застрахованите европейци поне веднъж са имали събитие, свързано с течове и наводнения от или на съседите. Изкуственият интелект (AI), изглежда, ще промени този сценарий бързо.
За да автоматизира процеса, Shift ще използва изкуствен интелект за мигновено определяне на претенциите, които могат да бъдат покрити незабавно, отделяйки ги от онези, които изискват по-нататъшна намеса от страна на застрахователни експерти. Технологията анализира документи, изображения и други форми на структурирани и неструктурирани данни, за да вземе правилното решение на всеки етап от процеса. Компаниите гарантират обективни критерии на оценяване и бърза реакция при всеки застрахователен случай не с дни и седмици, а за няколко секунди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив