29 Март 2024, 10:36 Днес (3) | Вчера (11)

Италиански дипломат поема организацията на ООН за бежанците

12 Ноември 2015 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2015, 13:24
Под лиценза на creativecommons

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи италианския дипломат Филипо Гранди за нов върховен комисар на международната организация за бежанците, предаде "Ройтерс"

Гранди ще поеме организацията по време на най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Той е заемал няколко ръководни длъжности в ООН, като през 2010 - 2014 г. е бил ръководител на отдела за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). Гранди поема поста от Антонио Гутериш от Португалия, който ще напусне в края на следващия месец.

Назначаването на Гранди трябва да бъде потвърдено от Общото събрание на ООН, като е малко вероятно то да бъде оспорвано, коментират дипломати.

Изявлението ще е разочарование за Елле Торнинг-Шмид, бившият премиер на Дания, която също бе очаквана кандидатура. Торнинг-Шмид бе критикувана заради политиките си за затягане на мерките за бежанците, докато бе премиер на страната.

Според западен дипломат, цитиран от "Ройтерс", Бан Ки Мун е подкрепил кандидатурата на Гранди, която е в тон с обявената от Германия политика на приемане на бежанци от Сирия.

Готовността на канцлера Ангела Меркел да приема голям брой сирийски бежанци доведе до критики в Германия, както и в целия Европейски съюз.

По-рано тази година Бан е пренебрегнал искане от голям брой членове на ООН да се запази Гутериш начело на ВКБООН за още една година, за да се справи с влошаващата се криза с бежанците, коментира "Ройтерс".

Напредъкът на преговорите в Сирия дава проблясък на надежда за облекчаване на бежанската криза, заяви високопоставен представител на ООН в сряда.

Говорейки от Малта в кулоарите на срещата на върха по въпросите на миграцията между европейските и африканските лидери, заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон все пак предупреди срещу свръх оптимизъм за последните дискусии за подновени мирни преговори, включващи Русия и Съединените щати, както и регионалните сили в Саудитска Арабия, Иран и Турция. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив