19 Април 2024, 10:18 Днес (5) | Вчера (11)

Италианският бизнес засилва присъствието си у нас

13 Юни 2013 15:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2013, 15:43

България е привлекателно поле за чуждестранни инвестиции и един от най-обещаващите пазари в Балканския регион

Интернационализацията на бизнеса в България е възможна – това се опитаха да докажат участниците в провелия се днес в София българо-италиански форум. Фокус на конференцията „Международен бизнес джобен формат“ беше опитът и възможностите на италианските малки и средни предприятия, които инвестират в условията на българския пазар, съобщава деволият портал econ.bg.

Организатори на събитието бяха Италианският институт за външна търговия ИЧЕ и Конфиндустрия България, Сдружение на италианските предприемачи в България, които подкрепят и координират предприятията от западноевропейската държава, развиващи дейност у нас. Самата Конфиндустрия обединява около 250 фирми-членове, 86% от които – малки, средни и микро. Сдружението отчита предприемаческа дейност, възлизаща общо на 2 милиарда евро преки инвестиции, 1,8 милиарда евро оборот и над 25 000 осигурени работни места.

„България е един от най-обещаващите пазари в Балканския регион – това ни казват прогнозите на международните институции“, заяви в поздравителната си реч при откриването на конференцията Марко Контичели, Посланик на Италия в София. По-късно думите му бяха потвърдени от Джовани Мартинели от Gruppo Martinelli, според когото страната ни има много по-добри икономически характеристики от съседните си държави.

Като цяло представителите на италианските компании, развиващи дейност в страната ни, изразиха доверие в пазарната й обстановка, отчитайки преодоляване на трудностите, които са срещали през 90-те години на миналия век. Налице са обаче още много предизвикателства като постигането на добра комуникация и взаимодействие с институциите и използването възможностите на иновациите в подкрепа на браншовите отрасли.

Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), призова в изказването си новото правителство да предприеме необходимите структурни реформи за подобряването на бизнес климата у нас. Според него държавата трябва да подкрепя малките и средни фирми, защото те, от своя страна, подкрепят едрия бизнес – като изпълнители, подизпълнители, доставчици и поддоставчици. Ръководителят на национално представената работодателска организация заяви, че настоява за реиндустриализация и генерални промени в управлението на човешките ресурси посредством редакция на Кодекса на труда. Освен това – за пълни гаранции на собствеността на бизнес сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив