18 Април 2024, 05:07 Днес (0) | Вчера (11)

Италия е най-непослушният член на еевропейското семейство

25 Октомври 2013 11:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2013, 11:29

Срещу Италия са открити 99 процедури за нарушение през 2012 година. Следва Белгия –с 92 нарушения, следвана от Испания с 91

Италия е най-непослушният член на голямото европейско семейство. За девета поредна година тя застава начело в списъка за неизпълнение на задълженията за прилагане на правилата срещу укриване на данъци и ред други изисквания на ЕС.

Заедно с неспособността на Рим да накара своите граждани да си плащат данъците (почти 10 милиона души на Апенините избягват да се издължат на хазната, сочат данни на Италианския национален статистически институт), Италия се отнася зле и към по-евтините тютюневи изделия. През 2012 г. срещу нея е имало и 438 жалби от граждани относно подхода на страната към "околна среда, правосъдието и вътрешния пазар и услугите", се казва в доклад на ЕС.

Тази класация за коефициент на полезно действие се съставя от Брюксел. ЕС има правото да съди страните-членки за нарушаване на правилата в Съда на Европейския съюз и да поиска финансови санкции. Срещу Италия са открити 99 процедури за нарушение през 2012 година. Не че в Белгия – домакинът, подслонил с охота европейските институции и НАТО, се справят много по-добре. Тя и втора с 92 нарушения, следвана от Испания с 91.

Проблемът на Европа отлежава във вечното разделение – някъде по разлома Изток-Запад, стари и нови, Север-Юг, работливи и мързеливи, бедни и богати и прочее паралелни светове. На Стария континент разстоянието предразполага често към безразличие, а в най-лошия случаи към предразсъдъци и враждебност. А изтъкването на позорното проявление на разпасания южняшки дух никога не излиза от мода. 

Ако Гърция не е достатъчен трън в очите за фискална дисциплина, Брюксел веднага може да отвърне строгия си менторски поглед към затъналата в криза Португалия, укрепващия публичните финанси Кипър или реанимираната със спасителни програми Ирландия, или Испания, която от години се плъзга по острието на рецесията. Все пак първите три държави са получили 90 на сто от всички заеми, отпуснати от МВФ през фискалната 2013 година. И като цяло тези плашила и позорища от достатъчно дълго живеят под диктата и с кредита на Тройката донори (ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Един сочен факт в сухата статистика на доклада на ЕС обаче буди интерес. Страните от Източна Европа са станали от най-прилежните според аршина, с който се мери исполинският дух на изпълнителността. Малка Латвия се оказа само с 20 черни точки в пасива си, следвана от балтийските й посестрими Литва (22) и Естония (24). Някой би казал, че това е естествено следствие от пробуждането на Балтийските тигри, но напоследък и те научиха по трудния начин що е то рецесия и приспособяване. Ако това не е достатъчно убедително доказателство, безпристрастното огледало на количествените промени отразява, че срещу примерна Германия са открити цели 61 процедури, колкото и срещу бунтуващата се против брюкселския колониализъм Великобритания.

Другият задъхващ се двигател на Европа Франция може да се похвали с 63 процедури – много повече от Чехия (36), Словакия (33), Унгария (42), Кипър (43) и – о, небеса – "ужасните" деца Румъния (44) и България (46).

Докладът на ЕС не е повод за заяждане за слаби и незадоволителни резултати или обратно – за незаслужено биене в гърдите. Той просто отразява достоверно мащабите, състоянието и перспективите за Съюза. Но от позорната подредба България и Румъния може да си поемат глътка въздух. Като по чудо най-бедните и страшни в очите на останалите европейци балканци поне по един показател не са двойкаджиите на Европа. Ние и без това сме подложени на мониторинг, който ни поставя в неравностойно положение спрямо останалите членки на ЕС, а недопускането в Шенген е начин да ни го напомнят, държейки ни на безопасно разстояние. По-скоро документът дава възможност за мимолетна утеха, обусловена от християнската апологетика, че който иска да стане големец ще бъде служител. Само така последните ще бъдат първи, а първите – последни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив