04 Май 2024, 20:59 Днес (0) | Вчера (0)

Йордан Христосков: Еврофондовете да отиват за инфраструктурата в периферните райони

07 Октомври 2014 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2014, 09:18

В момента по-голямата част от работната сила от слабо развитите икономически райони е ангажирана извън страната

Според социалния министър Йордан Христосков средствата по европейски програми трябва да бъдат разпределени така, че да се развие инфраструктурата в периферните райони, включително и трансграничните, предаде БНР. Преките чуждестранни инвестиции се насочват там, където има развита инфраструктура и европейски коридори, посочи Йордан Христосков. "Всъщност европейските фондове, особено по програма "Регионално развитие", са насочени именно към това, да се развие инфраструктурата в периферните райони, включително в тези, които са трансгранични райони, за да може да намалеят разходите, които се дават за социално подпомагане и да може тези региони сами да се развиват."

Христосков каза още, че в момента по-голямата част от работната сила от слабо развитите икономически райони е ангажирана извън страната. Това е видно от разписанието на автогарите, където повечето автобуси са за Мадрид, Берлин и Брюксел, а не за вътрешността на страната. По думите на Христосков, в момента няма проект на нов Кодекс за социално осигуряване.

"Това, което се готви в Консултативния съвет, са различни варианти за оптимизиране на осигурителната система. Тези варианти касаят как да бъдат подобрени приходите и да има повече приходи, как да бъдат рационализирани разходите, за да може там, където наистина се извършват нерационални разходи в някаква степен и злоупотреби с осигурителни права, да бъдат затворени тези възможности. Така че общата цел е да подобрим финансовото състояние на осигурителната система."

Според Йордан Христосков вариантите, които изготвя Консултативният съвет, ще бъдат представени по-другата седмица. Те ще бъдат дадени на следващия социален министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив