28 Март 2024, 14:40 Днес (8) | Вчера (12)

Йордан Христосков: Практиката на ранното пенсиониране е опасно за бюджета на НОИ

05 Юли 2013 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2013, 10:48
Под лиценза на creativecommons

Той обясни, че в страните от ЕС този вид пенсиониране с намалена пенсия вече отпада

Предложението на правителството за ранно пенсиониране с намаляване на пенсията е много опасно и то ще доведе до сериозен преразход на средства в НОИ, предупреди в интервю за предаването „Преди всички" на БНР проф. Йордан Христосков, който беше управител на осигурителния институт от 2000 до 2007 г.

Той обясни, че в страните от ЕС този вид пенсиониране с намалена пенсия вече отпада. Въвежда се в критични ситуации, когато има висока безработица т.нар. "помощ или обезщетение за безработица" за хора в предпенсионна възраст. Те получават някаква помощ, и в случай на намиране на работа това обезщетение се спира, а то е еднакво за всички. По този начин се харчат по-малко средства.

 „Освен това в предложението на правителството за намаляване на пенсия при ранно пенсиониране има и една несправедливост - намалената пенсия да се получава цял живот, което не е правилно и никъде по света няма такава мярка", подчерта проф. Христосков.

Той смята, че осигурителната система се нуждае най-вече от доверие и стабилизиране, като това стабилизиране не е само финансово, но и в чисто психологически план хората да повярват в осигурителната система. „Това ще стане, когато са сигурни в пенсиите си, когато виждат, че както от общественото осигуряване, така и от допълнителното капиталово осигуряване, ще могат да получат онова, от което се нуждаят", посочи ощ бившият управител на НОИ.

Проф. Христосков направи и следните препоръки: Първо, трябва се търсят приходоизточници, които финансово да стабилизират системата и на второ място, тя да е справедлива и спрямо техните очаквания. Финансовата стабилност може да се постигне по два начина. По-лесният е като се подобри събираемостта на осигурителните вноски - нещо, което е в много лошо състояние, ние дори не знаем какъв е размерът на несъбраните осигурителни вноски от НАП, също така и за допълнителното пенсионно осигуряване не са събрани суми и затова сметките на хората във фондовете, в които се осигуряват, са в такова състояние, така че това е по-лесният начин. На второ място, трябва да се обсъди въпросът за размера на осигурителните вноски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив