18 Април 2024, 21:56 Днес (11) | Вчера (11)

КАТ: По клипове не можем да глобяваме за превишена скорост

21 Април 2015 13:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2015, 12:24
Под лиценза на creativecommons

Шефът на КАТ посочи още, че на база видеозаписи и снимки от граждани могат да се санкционират всички нарушения с изключение на превишената скорост

"Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено съгласно Закона за измерванията и минало първоначална или последваща проверка от Института по метрология", каза днес по "Нова телевизия" началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Изявлението му беше по повод появили се тези дни клипове в социалните мрежи и изпратени до медиите, на които са документирани фрапиращи нарушения на скоростните режими.

Във "Фейсбук" се споделя видео, на което се вижда БМВ, което се движи с 250 км/ч на магистрала "Тракия". Хит е и друг клип, на който е показан километраж, достигащ 302 км/ч. Темата за превишената скорост пък влезе отново в дневния ред на обществото, след като 6-годишният Петьо беше убит от автомобил в Панагюрище на 14 април.

"Нова телевизия" пък показа доста дълго видео, заснето с видеорегистратор, в което две коли се движат с над 160 км/час в село Самоводене. Комисар Рановски уточни, че след като в "Пътна полиция" са получили материала, водачът на единия автомобил е установен - младеж на 19 години.

Той признал, че е бил в района по времето, когато е направено видеото (август 2014 година), но изразил съмнение, че записът е истински. Рановски все пак уточни, че на база записа шофьорът може да бъде глобен за неправилно изпреварване. Преди това обаче трябва да се извърши проверка, включително и на автентичността на записа от специалисти.

Търси се и вторият водач, който да свидетелства. Тънкият момент е, че следвайки колата нарушител, и той пристъпва закона, като кара бързо и изпреварва на забранени места.

По снимки и видео все пак КАТ може да се глобява

Шефът на КАТ посочи още, че на база видеозаписи и снимки от граждани могат да се санкционират всички нарушения с изключение на превишената скорост. За целта обаче направилият уличаващия материал трябва да се съгласи да свидетелства официално. Акт, съставен на база видео или снимка, не е от регламентирано от закона техническо средство, лесно може да падне в съда, коментираха казуса адвокати.

В заключение комисар Бойко Рановски призова при изготвянето на изцяло новия Закон за движение по пътищата в него да се регламентира възможността като доказателство за вина да се използват по-широк кръг информация. Такива текстове има например в испанските закони, като наскоро нашумя случай с българин, глобен със солидна сума и останал без книжка, след като се похвали във "Фейсбук" как се движи с 240 км/ч по магистрала в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив