18 Април 2024, 12:32 Днес (4) | Вчера (11)

КАТ ще пази снимки без нарушения 6 месеца, а с нарушения - 10 години

05 Февруари 2019 13:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2019, 13:42
МВР, илюстративна снимка

МВР ще създаде Единен център за обработка на нарушенията

МВР ще създаде Единен център за обработка на нарушенията (ЕЦОН) на стойност около 5 милиона лева. Това означава, че всички пътни нарушения, независимо в коя точка на България са били заснети от камера на Пътна полиция, ще се изпращат автоматично в базирания в София център. Там те ще се регистрират в централизирана база данни и ще се обработват също автоматично, съобщават от СБА. Системата ще може да обработва минимум 400 регистрационни номера в минута, става ясно от обявлението за обществената поръчка. Данните и снимките от събития, които не са класифицирани като нарушения, ще се пазят 6 месеца. А снимките с нарушения – 10 години. В документацията за обществената поръчка се набляга, че с изграждането на единния център ще се повиши ефективността от работата на КАТ, ще се повиши събираемостта на глобите и ще се осигури случайно разпределение на нарушенията за верификация от служител на МВР.

ЕЦОН ще приема данни със заснети автомобили от всички камери, с които Пътна полиция разполага – мобилни, стационарни и камери за средна скорост. Предвижда се също да бъдат закупени още техника за засичане на скоростта. В единния център ще постъпват и записи от "външни източници”. Вероятно се има предвид от камери на АПИ, от новото Национално тол управление и др.

За да се наложи санкция, входните данни трябва да съдържат снимка или видеоклип, регистрационен номер, дата/час на заснемане, идентификатор на камерата, осъществила заснемането,  посока на движение, GPS координати (местоположение).

За санкциониране на нарушение на скоростта метаданните трябва да включват и разрешена стойност на скорост, установена скорост, превишение на скоростта след приспаднат толеранс и др.

Предвижда се също системата да известява кога изтича крайният срок за издаването на електронен фиш на даден нарушител, а също така да се отбелязва какъв е статусът на фиша – връчен или невръчен.

Новата система ще бъде  интегрирана с информационните системи  на автомобилната администрация. Така по регистрационния номер  ще може да се прави проверка за преминат технически преглед.  Тя ще бъде свързана още с Гаранционния фонд за извличане на данни за сключена "Гражнаднска отговорност”, с тол системата на АПИ и др.

В момента електронните фишове се обработват по-ускорено, но не така стои въпросът с актовете и наказателните постановления, които определят размера на санкцията. От години големият проблем е връчването им на нарушителя и нерядко те отпадат по давност, докато водачът си получи "честитката”. От публикуваните документи не става ясно дали проблемът ще намери решение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив