24 Април 2024, 08:25 Днес (0) | Вчера (6)

КЕВР: Енергийна борса в България трябва да има най-късно до началото на 2016 г.

23 Април 2015 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2015, 14:01
Под лиценза на creativecommons

Според министър Теменужка Петкова, енергетиката трябва да се изведе от кризата и да спре секторът да се отъждествява с "корупция“

Най-късно в началото на следващата година трябва да има енергийна борса в България. Това обяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Вчера в Осло е подписан договор за въвеждането на платформа за енергийна борса в България. Считам, че Норвегия, която е страната с най-ниска корупция не в Европа, а в целия свят, ще ни даде един добър пример как може прозрачно, при спазване на правилата, на законите и другата нормативна база да бъде въведена енергийната борса в България. Ние сме закъснели прекалено много, но се надявам до края на годината или началото на следващата година борсата да бъде въведена.

България по БВП на глава на населението  е най-бедната страна в Европа, заяви Иванов. По думите му, това е свързано и с енергийната бедност на българското население. 61% са домакинствата, които са в категорията на енергийно бедните. Това са домакинствата, които повече от 10% от дохода им отива за енергоносители.

Според икономиста Владимир Каролев в София има малко енергийно бедни домакинства:

Има митове за това колко сме бедни българите и колко сме енергийно бедни. Евростат показва статистиката на база на номиналните доходи. Това, нас икономистите, не ни интересува, защото, румънците като покупателни способности, вече 4-та година, са по-бедни от нас. Аз живея в голям блок и плащам по 72 лева средно за ток, което е под 10% от средната заплата в София. Затова в София малко хора могат да бъдат енергийно бедни.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни тежкото състоянието на енергийния сектор в България:

НЕК и секторът "Енергетика" са поставени пред големи финансови изпитания. НЕК има дефицит от около 4 млрд. и текущ дефицит за 2014-а година – 644 млн. Това са цифри, звучащи стряскащо. Този дефицит е формиран през годината, на база на решения, вземани за сектора, които впоследствие са дали негативното си отражение. По-важното е да изведем сектора от състоянието,  в което се намира, и да спре да се отъждествява той с "корупция" и "задкулисие".

Иван Иванов беше категоричен, че трябва да се вземат спешни мерки в НЕК.

НЕК, за да поддържа нормална цена на електроенергията, трябва да предприеме вътрешни мерки. Има разходи, които са за неоперативни активи, и компанията може да се освободи от тях. Недопустимо е НЕК чрез пряко договаряне да продава своята електроенергия, която е най-ценната, защото това е енергията от водните електроцентрали, които могат да бъдат използвани в пиковите часове, когато енергията е най-скъпа на балансирания пазар. Това, което може да облекчи НЕК, за да се достигне са преодоляване на текущия дефицит, са средствата, които НЕК трябва да получи от Европейската комисия, съгласно европейското разпределение  на безплатни квоти за въглеродни емисии. Това за 2015-а година отговаря на 120 млн. лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив