06 Май 2024, 14:27 Днес (0) | Вчера (1)

КЕВР: Парното и ЧЕЗ може да дължат обезщетения заради авариите

08 Февруари 2017 09:15 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 февруари 2017, 08:48

Регулаторът започва проверка за качеството на доставките

За трети пореден ден половин София бе на студено, а обяснение за аварията няма. Не е ясно и кога ще бъде пуснато напълно парното в отделните квартали. Вчера проверка по случая назначи и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - ден след като служебният министър Николай Павлов поиска обяснение от "Топлофикация -София". Обяснение ще трябва да дадат и от ЧЕЗ, което обслужва Югозападна България, заради чести прекъсвания на тока в различни части на столицата, пише в. Сега.

Срокът за получаване на обясненията е три дни, в рамките на които от компаниите трябва да дадат данни за аварията, броя на засегнатите потребители и мерките, които са взели, за да решат проблема. Дружествата са лицензианти и целта на исканата информация е да се установи дали изпълняват условията по лицензията и изискванията за качеството на услугата, обясниха от комисията на Иван Иванов. За това настоя и Николай Павлов, който се "самосезира", след като половин София остана на студено и без гореща вода.

От регулатора поясниха, че в общите условия на фирмите ясно е разписана тяхната отговорност в случаите на нерегламентирани прекъсвания. Така например в общите условия на "Топлофикация -София" е записано, че "когато по вина на продавача повредите в топлопреносната мрежа или абонатната станция не са отстранени в срок от 48 часа, той дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлинна енергия за периода на закъснението". Дружеството обаче не носи отговорност, когато е въведен ограничителен режим на топлоснабдяването, с изключение на случаите, когато въвеждането на ограничения са по негова вина.

В условията на ЧЕЗ пък е заложено, че "в случай, че потребителите останат без електрическа енергия по вина на електроразпределителното предприятие повече от 24 часа след получаването на уведомление от потребителя, ЕРП-то заплаща на потребителя обезщетение в размер на 30 лева и по 20 лева за всеки следващ период от 12 (дванадесет) часа без осигурена електрическа енергия". Това обезщетение не изключва отговорността на електроразпределителното предприятие за имуществени вреди в по-голям размер, нанесени на потребителя.

НЕСГОДИ

До вчера сутринта топлоподаването в източните квартали на София все още не бе напълно възстановено. Въпреки че от "Топлофикация-София" обявиха, че радиаторите в ж.к. "Младост" 1, 1А, 2, 3 и 4 и кв. "Дървеница" започват постепенно да се затоплят, според граждани аварията не е била отстранена. Още часове без топло бяха кварталите "Гео Милев", "Слатина" и "Ситняково", както и част от ж.к. "Дружба-1", предаде bTV. В части от кв. "Люлин", както и в "Младост" пък е имало проблеми с тока, който на моменти е прекъсвал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив