28 Март 2024, 12:27 Днес (6) | Вчера (12)

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 60% през август

12 Август 2022 14:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2022, 14:30

Основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна

Природният газ поскъпва с рекордните 60% през август. Това става ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде Дареик. Утвърдената цена на природния газ за м. август, считано от 1 август, е в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  
Основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна, се казва в съобщението на регулатора.
В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси, уточняват още от Комисията.  
"Независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч.
Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад.
Комисията потвърждава изразеното вече становище, че е от изключително значение през следващите месеци "Булгаргаз" да положи максимални усилия за да гарантира сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители", уверяват от КЕВР.  
Комисията е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на "Булгаргаз", се казва още в съобщението.
Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното Четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли до 30 септември.
Регулаторът уточнява: Необходимите количества природен газ за август са осигурени от "Булгаргаз" и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ (LNG). Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий "най-ниска доставна цена" е сключил договори с две компании.
В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен". 
Комисията уверява, че е спазила нормативните изисквания при утвърждаването на цената и уточнява, че е длъжна да гарантира, че утвърдената цена на природния газ ще възстанови икономически обоснованите разходи за дейността на "Булгаргаз". "Друг основен законов принцип, от който Комисията се ръководи, е ценовото решение да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите като създава предпоставки за енергийни доставки при минимални разходи", се казва още в решението.   

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив