13 Май 2024, 22:47 Днес (12) | Вчера (0)

КЗК глоби БТК с 3,746 милиона лева

14 Май 2015 16:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 май 2015, 16:34

Причината е твърденията на „Източна телекомуникационна компания", че БТК неправомерно е прекратила договор за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Българска  телекомуникационна компания” ЕАД в размер на 3 746 530 лв. Производството  е образувано на основание решение  на Върховния админстративен Съд, с което казусът е  върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.

Предмет на разследване е твърдяно от "Източна телекомуникационна компания” АД едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на "Българска телекомуникационна компания” ЕАД.

Комисията  установи, че "Българска  телекомуникационна компания” ЕАД е извършило злоупотреба с господстващо положение, състояща се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните, което води до тяхното преустановяване и възпрепятства осъществяването на конкурентна стопанска дейност, и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, с които се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите. 

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив