04 Май 2024, 16:49 Днес (0) | Вчера (0)

КЗК глоби “Електроразпределение-Пловдив”ЕАД, клон Пазарджик за злоупотреба с господстващо положение

01 Март 2005 12:35 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Производството в комисията е образувано по молба на ЕТ “Фиат-Дукато-Никола Николов”, Пазарджик за отказ за доставка на електроенергия в обект на фирмата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 50 000 лв. на "Електроразпределение-Пловдив" ЕАД, клон Пазарджик за извършено нарушение по чл. 18, т. 2 от ЗЗК.
Комисията санкционира с 30 000 лв. "Елхим-Искра" АД, Пазарджик за извършено нарушение по чл. 18, т. 5 от ЗЗК.
Производството в комисията е образувано по молба на ЕТ “Фиат-Дукато-Никола Николов”, Пазарджик. Основните възражения са свързани с отказа на “Електроразпределение-Пловдив” ЕАД, клон Пазарджик да доставя ел. енергия на обекта на молителя. КЗК конституира "Елхим-Искра" АД, Пазарджик като страна по преписката и разгледа поведението на дружеството с оглед хипотезата на злоупотреба с господстващо полжение поради отказ да бъде предоставен достъп до собствените му ел. уредби и съоръжения с цел осигуряване електрозахранване на обекта на молителя.
Комисията установи, че “Електроразпределение-Пловдив” ЕАД, клон Пазарджик, неуведомявайки молителя за стойността на разходите, необходими за реализиране на всеки един от вариантите за присъединяване на обекта му, го е лишило от избор. При наличие на такава информация молителят би бил в състояние да избере един от предложените варианти и да подаде Искане за сключване на договор за присъединяване с цел процедурата да приключи със сключване на договор за доставка на ел. енергия. Липсата на посочената по-горе информация е попречила процедурата да продължи съгласно нормативната уредба, което от своя страна е имало за последица невъзможността да се сключи договор за продажба на ел.енергия и е лишило обекта на молителя от електрозахранване.
 “Елхим-Искра” АД, Пазарджик е собственик на ел. уредби и съоръжения, които представляват съществено съоръжение, тъй като осъществяването на електрозахранване обекта на молителя, а оттам и определен вид стопанска дейност, зависи от тях. Това обстоятелство го определя като предприятие с господстващо положение по смисъла на чл. 17, ал. 1 от ЗЗК. Предвид събраните по преписката доказателства, комисията счита, че “Елхим-Искра” АД, Пазарджик е извършило нарушение на чл. 18, т. 5 от ЗЗК, тъй като е отказало достъп до съоръженията си, съответно е отказало сключването на договор при наличие на възможности за доставка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив