19 Април 2024, 13:33 Днес (7) | Вчера (11)

КЗК глоби Овергаз и Мултигруп

10 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Санкцията на двете дружества е в размер по 40 000 лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)забрани споразумение между “Овергаз Холдинг” АД и “Мултигруп” АД и наложи имуществена санкция на двете дружества в размер на 40 000 лв. за всяко от тях за нарушаване на забраната по чл. 9, ал. 1, т. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).
На 10 ноември 1998 г. е сключен договор между “Овергаз Холдинг” АД и “Мултигруп” АД, съгласно който “Мултигруп” погасява участието си в капитала на “Овергаз Инк.”. Дружеството се задължава да не извършва конкурентни действия по отношение на “Овергаз” в сферата на изграждането и развитието на локални газопреносни системи на територията на България. Освен това се задължава да не извършва правни сделки и фактически действия, представляващи инвестиции в общинските и градските инфраструктури за газификация на територията на страната.
В замяна на това “Овергаз Холдинг” АД се задължава да изплати обезщетение от 2,5 млн. долара на “Мултигруп”. "Овергаз Инк." АД е посочено като трето лице, което издава 5 броя записи на заповед с номинална стойност левовата равностойност на 500 000 долара, всеки един, имащи характера на обезпечение на това задължение.
КЗК прие, че сключеният договор представлява споразумение по смисъла на чл. 9 от ЗЗК, щом страните са постигнали съгласие, с което ограничават или могат да ограничат свободата си, независимо своето поведение на пазара. С оглед на същественото присъствие на “Овергаз Холдинг” АД на съответния пазар, структурата на дружеството и малкото на брой опериращи на пазара конкуренти, КЗК прие, че споразумението не е с незначителен ефект.
Комисията установи, че целта на договора е отстраняването от пазара на потенциален конкурент с голяма финансова мощ и инвеститорски възможности с оглед на бъдещото участие на “Овергаз Инк.” АД в конкурси за получаване на концесии в областта на битовата и промишлена газификация.
При определяне на размера на санкциите, които комисията наложи на всяко едно от дружествата, е отчетено и обстоятелството, че подобни клаузи за неконкуриране са забранени сами по себе си и не подлежат на освобождаване. Нарушението е извършено за сравнително кратък период от време и са направени постъпки за прекратяването му по инициатива на една от страните.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив