06 Май 2024, 11:53 Днес (0) | Вчера (1)

КЗК наложи санкции за 16 000 лв. за неправомерно използване на марка, собственост на “Джобтайгър”

01 Август 2005 15:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

ЕТ “Сотис-Сотир Рангелов”, Пловдив, и “Консулт Опшънс Интернешънъл” ООД, Пловдив, са глобени с по 8000 лева

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции по 8 000 лева на ЕТ “Сотис-Сотир Рангелов”, Пловдив и “Консулт Опшънс Интернешънъл” ООД,  Пловдив за извършено нарушение по чл. 33, ал.2 от ЗЗК.  Комисията постанови прекратяване на нарушението извършено от “Консулт Опшънс Интернешънъл” ООД. Това съоБщиха от КЗК.
Преписката в антитръстовата комисия е образувана по молба на “Джобтайгър” ООД, София. От края на 2000 г. дружеството осъществява чрез сайта си jobtiger.bg стопанска дейност по публикуване на рекламни материали и обяви, свързани с търсенето и предлагането на работни места, консултации по кадрови въпроси, услуги по наемане на кадри, пазарни изследвания и проучвания, подпомагане в управлението на търговски предприятия, оказване на помощ на потребителите, нуждаещи се от съдействие при търсене на работна сила и свободни работни места и др. В предмета на дейност на дружеството се включва и закупуването на домейн име в Интернет и неговата последваща подръжка.
Разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗК забранява използването на фирма, марка или отличителни знаци, идентични или близки до тези на други лица, по начин, който уврежда или може да увреди интересите на конкурентите и/или на потребителите.
ЕТ”Сотис-Сотир Рангелов” е собственик на сайта www.jobtiger.info и на практика извършва дейност по посредничество при търсене и предлагане на работа, каквато е и основната услуга, предлагана в сайта www.jobtiger.bg от “Джобтайгър” ООД.
Според КЗК чрез използването на марката на молителя за рекламиране и предлагане на сходни услуги и като се възползва от съвпадението на имената и особеностите на сайтовете търсачки в интернет ЕТ”Сотис-Сотир Рангелов” деформира търсенето и привлича клиенти, които търсят сайта www.jobtiger.bg. Комисията установи, че практически ЕТ”Сотис-Сотир Рангелов” се облагодетелства нелоялно от механичното пренасяне на чуждата марка върху собствения му сайт, защото привлича потребителите към предлаганите чрез неговия сайт услуги. Използването на специфичното и наложено име “джобтайгър” създава у потребителя впечатление, че той използва услугите на утвърдена организация, която гарантира за качеството на предлаганите услуги.
Комисията счита, че ЕТ”Сотис-Сотир Рангелов” е извършил нарушение на добросъвестната търговска практика, което представлява нарушение по чл. 33, ал. 2 от ЗЗК. Доколкото няма данни след 17.03.2005 г. търговецът да извършва същото нарушение, КЗК приема, че то е прекратено.
Към същата дата е установено прехвърляне на собствеността върху сайта www.jobtiger.info от ЕТ”Сотис-Сотир Рангелов” на “Консулт Опшънс Интеренешънъл” ООД като по този начин новият собственик също използва недобросъвестно марката на молителя “джобтайгър”, което може да доведе до увреждане на правата на притежателя й. По тази причина комисията счита, че поведението на “Консулт Опшънс Интернешънъл” ООД представлява нарушение по чл. 33, ал. 2 от ЗЗК и постанови неговото прекратяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив