26 Април 2024, 22:03 Днес (11) | Вчера (14)

КЗК предяви на ЗК "Надежда" твърдения за нарушение

04 Юли 2017 15:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2017, 20:01

Нарушението, според комисията, е налагане на забранени вертикални споразумения за определяне на цени на препродажба в посредническите договори със застрахователните брокери

Комисията за защита на конкуренцията предяви на ЗК "Надежда" АД твърдения за извършено нарушение - налагане на забранени вертикални споразумения за определяне на цени на препродажба в посредническите договори със застрахователните брокери. Нарушението е по отношение на договорите за общо/имуществено застраховане, с изключение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, като според КЗК това поведение цели предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно със застрахователните продукти на застрахователната компания.

В срок от 30 дни страната в производството има право да представи писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Определението не подлежи на обжалване.

Припомняме, в средата на миналия месец Комисията за финансов надзор (КФН) забрани свободното разпореждане с активи на застрахователна компания "Надежда" АД за срок от един месец, считано от 16 юни, както  и сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване срока на сключени договори и разширяване покритието по тях. Решението е във връзка с установени нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви, както и поради констатираното неспазване на минималното капиталово изискване. За един месец е назначена Розалина Градинарова-Стоянова за квестор на застрахователното дружество. Квесторът ще осъществява всички функции и правомощия по управление и представителство на "Надежда” АД, в това число функциите на работодател.

При проверката на ЗК "Надежда" е установен проблем във връзка с експанзията на дружеството в Италия. Прегледът на баланса на застрахователното дружество по Платежоспособност ІІ към 30 юни 2016 г. е извършен от френската консултантска фирма MAZARS SA. Констатациите сочат, че допустимите собствени средства на "Надежда" не са достатъчни за покритие на минималното капиталово изискване и изискванията за платежоспособност. От Надзора са предложени конкретни оздравителни мерки. Представеният от страна на застрахователя краткосрочен план за възстановяване на допустимите основни собствени средства не е приет от КФН с мотив, че заложените в него мерки не са реалистични и не гарантират в достатъчно степен платежоспособността на застрахователя. По отношение работата на дружеството в Италия е установено, че сключеният договор между застрахователя и Capital Growth Fund за хеджиране на риска от дейността на "Надежда" по издаване на гаранции в Италия е отменен с писмо, в което се казва, че подписваческият процес на застрахователя е рискован, а половината от издадените и валидни полици ще се превърнат в претенции. Освен това компанията е работила в Италия с развита мрежа от около 40 брокери, което буди подозрения за де факто италианско дружества, "замаскирано" като чуждо в Италия.
С решение на КФН в компанията е назначен външен експерт - "БДО България" ООД - който да извърши преглед на баланса на "Надежда" към 31 декември 2016 г. Застрахователят обаче не е представил своевременно необходимите данни и документи, възпрепятствайки по този начин одитора и КФН.
Заключението от доклада е, че като не е заделило резерв за възникнали, но непредявени пренетции по застраховка "Гаранции", застрахователното дружество е нарушило разпоредби на Кодекса за застраховането, създавайки пряка заплаха за интересите на ползвателите на застрахователни услуги и за финансовата стабилност на дружеството.
Освен това застрахователят не е спазил изискванията за минимално капиталово изискване. Не на последно място са констатирани и сериозни проблеми в системата на управление, нарушен вътрешен капацитет за извършване на застрахователна дейност и застрашена организационна стабилност на дружеството.
За 2016 г. компанията отчита премийни приходи от 8,93 млн. лв., като 7,9 млн. лв. от тях идват идват от застраховки "Гаранции". По този продукт дружеството държи над 40% от всички премийни приходи. Компанията формира пазарен дял от 0,6% в общото застраховане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив