05 Май 2024, 20:17 Днес (1) | Вчера (0)

КЗК проучва съществуващия регулаторен режим на дейността на архитектите и инженерите

28 Февруари 2005 13:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за проучване на съществуващия регулаторен режим на дейността на архитектите и инженерите. Уредбата в тази област се създава от компетентен държавен орган или от съответната професионална организация

Комисията счита, че рестриктивното регулиране, свързано с определяне на фиксирани, минимални или препоръчителни цени; ограничаването на достъпа до професията; регулирането на  методите и средствата за реклама и др., може да доведе до ограничаване на свободната конкуренция и до подържане на цени във вреда на потребителите.  В редица страни – членки на ЕС, сред които Великобритания, Франция, Финландия и Словакия, по инициатива на националните органи по конкуренция вече са премахнати препоръчителните цени. Все още съществуват препоръчителни цени в Чешката република, Унгария и Словения, но Европейската комисия обсъжда този проблем с националните органи по конкуренция в рамките на Европейската мрежа по конкуренция.
В България досега не е правено изследване относно наличието на рестриктивни регулаторни режими в свободните професии. Предвид предстоящото членство на България в Европейския съюз, прегледът на регулаторния режим на дейността на архитектите и инженерите и предложението, което КЗК ще направи за  облекчаване на уредбата, така че да се премахнат предпоставките за ограничаване на конкуренцията, е първата крачка в тази насока.
Важността на проблема според Комисията изисква широко обществено обсъждане и евентуална промяна на съществуващите правила още в периода преди пълноправното членство на България в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив