03 Май 2024, 23:00 Днес (0) | Вчера (13)

КЗК разреши концентрациите между ЕВН АГ, ЧЕЗ и шест електроразпределителни дружества

01 Декември 2004 12:33 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според КЗК нито купувачът ЕВН АГ, Австрия, нито чешката ЧЕЗ, или други свързани с тях предприятия извършват стопанска дейност на територията на страната и придобиването на шестте електроразпределителни дружества няма да доведе до увеличаване пазарния им дял

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията на стопанска дейност между ЕВН АГ /EVN AG/, Австрия и "Електроразпределение Пловдив" ЕАД, Пловдив и "Електроразпределение Стара Загора" ЕАД, Стара Загора и електроразпределителната мрежа, притежавана от “Слънчев бряг” АД. Австрийското дружество купува 67% от ЕРД - Пловдив и ЕРД – Стара Загора и 100% от електроразпределителната мрежа в курорта “Слънчев бряг” по силата на договор с Агенцията за приватизация.
КЗК разреши и концентрацията на стопанска дейност между ЧЕЗ, Чешка република и “Електроразпределение – столично” ЕАД, “Електроразпределение – София област” ЕАД и “Електроразпределение – Плевен” ЕАД. Чешкият инвеститор купува 67% от капитала на тези дружества по силата на договор с АП.
„Електроразпределение Пловдив” ЕАД и „Електроразпределение Стара Загора” ЕАД и активите на „Слънчев бряг” АД, съставляващи електроразпределителната мрежа на територията на кк „Слънчев бряг”, имат дялове от 100% на съответните пазари на разпределение и доставка на електрическа енергия на средно и ниско напрежение на регионалните географски пазари, включени в лицензиите им и следователно са с господстващо положение на тях.
Същият е случаят и с другите три електроразпределителни дружества, в които ЧЕЗ придобива по 67% дял.
КЗК установи по безпорен начин, че нито купувачът ЕВН АГ, Австрия, нито чешката ЧЕЗ, или други свързани с тях предприятия извършват стопанска дейност на територията на страната. Следователно придобиването на шестте електроразпределителни дружества няма да доведе до увеличаване пазарния им дял.
И двете сделки представляват стъпка в посока преструктуриране, модернизация и либерализация на цял един отрасъл в икономиката, установи комисията. Чрез нея ще се постигне подобряване на съществуващата към момента пазарна структура. Безспорно ще бъдат привлечени и сериозни инвестиции.
В приватизационните договори се предвижда въвеждане на добри производствени практики в електроразпределението, подобряване на системата на управление на информацията, маркетинга, връзките с клиентите и ефективността на вътрешните процеси и намаляване на разходите.
ЕВН и ЧЕЗ възнамеряват да концентрират значителни инвестиции в модернизацията и подобряването на процедурите и устройствата за измерване. Друга цел на инвестициите е модернизиране на експлоатацията на мрежата и намаляване на технологичните загуби.
Концентрациите като цяло ще доведат до оптимизация на управлението, намаляване на разходите и прилагане на съвременна система на организация, както и до въвеждане на допълнителни услуги и продукти във връзка с обслужването на потребителите. От значение е и възможността да бъде въведен опита на предприятията от икономическата група на купувача на европейските енергийни пазари особено в контекста на предвижданото създаване на единен енергиен пазар в Европа.
След пълното либерализиране на пазара, което е предвидено да настъпи съгласно ЗЕ към 2007 г., всички потребители ще придобият качеството на привилегировани потребители. В това си качество, те ще имат правото свободно да избират доставчика си между конкретното ЕРП, което може да получи лиценз за търговия с ел. енергия след юридическото му отделяне от разпределителната дейност и други лицензирани независими търговци на ел. енергия, които съгласно закона трябва да са напълно равнопоставени. Независимите търговци няма да притежават собствени производствени мощности или ел.мрежа и ще купуват и продават ел. енергия на свой собствен риск и за своя сметка. По този начин те реално ще осъществяват конкурентен натиск върху сега действащите оператори на пазара. Такава свободна търговия ще се осъществява на всички нива на напрежение – високо, средно и ниско.
В момента предприятията не работят в реална конкурентна среда и е трудно да се прогнозират и отчитат всички потенциални пречки пред бъдещото развитие на конкуренцията. От една страна единственият им доставчик на ел. енергия е НЕК и те нямат алтернативен източник за доставки, а от друга, дейността по разпределение и доставка на ел. енергия до крайните потребители не е отделена юридически, въпреки издадените на тяхно име две отделни лицензии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив