07 Май 2024, 06:53 Днес (0) | Вчера (0)

КЗК разреши концентрация между “Софарма” АД и “Българска роза Севтополис” АД

06 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Точният процент от закупения капитал представлява търговска тайна за страните

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на контрол върху капитала на “Българска роза Севтополис” АД, Казанлък от страна на “Софарма” АД, София. Точният процент от закупения капитал представлява търговска тайна за страните.
С предстоящата концентрация се цели цялостно повишаване конкурентоспособността на участниците в нея. Това ще им даде възможност за излизане на чужди пазари или запазване на вече съществуващите позиции на тях.
“Българска роза Севтополис” АД е в тежко финансово състояние, с изключително ниска ликвидност, отрицателна рентабилност и декапитализация на собствения капитал и не отговаря на критериите за действащо предприятие. Това се дължи и на проблема с търговските марки на произвежданите от дружеството лекарствени продукти и наложилата се пререгистрация, ограничените възможности на вътрешния пазар спрямо капацитетите на дружеството, голямата задлъжнялост и оттам невъзможността за банково кредитиране.
Програмата за стабилизация на това дружество, изготвена от “Софарма” АД, предвижда развитие на производството и осигуряване на финансова стабилност на предприятието; обслужване на поетите ангажименти към Агенция за държавни вземания относно частните държавни вземания по ЗУНК; обслужване на натрупаните за периода 1999-2002 г. публични държавни вземания; изплащане на текущите данъчни и осигурителни задължения; запазване и увеличаване числеността на персонала и редовно изплащане на трудовите възнаграждения.
КЗК разреши предстоящата концентрация поради следните съображения. На първо място, сделката няма да доведе до значителни промени в структурата на пазара. Засилването на пазарната мощ на предприятие не представлява нарушение на ЗЗК само по себе си. Формирането на цените на лекарствените средства е регламентирано със Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицита и редица подзаконови актове, които не позволяват предлагане на лекарства на произволни цени. Дисциплиниращо въздействие в това отношение има и присъствието на друг производител със значителна пазарна мощ - „Балканфарма Холдинг” АД. Освен това всяка форма на злоупотреба с господстващо положение представлява нарушение на ЗЗК и подлежи на санкциониране след като бъде установена.
На второ място, реализирането на Инвестиционната програма и Програмата за стабилизация на “Българска роза Севтополис” АД ще доведе до редица положителни резултати като модернизиране на производството, привличане на нови инвестиции, запазване и евентуално увеличаване на съществуващите работни места и др. По този начин ще се увеличи конкурентноспособността на българските производители.
Комисията прецени, че предстоящата концентрацията е част от процеса на окрупняване и засилване на потенциалните възможности за Научно изследователска и развойна дейност в областта на фармацевтичното производство и разработването на нови лекарства.
Комисията реши, че цялостният ефект от планираната концентрация, макар и да засилва господстващото положение на “Софарма” АД, ще има благоприятни последици, които като цяло ще превъзхождат отрицателното въздействие върху конкуренцията на съответния пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив