17 Юни 2024, 04:52 Днес (0) | Вчера (0)

КЗК стартира проект в областта на картелите съвместно с Министерството на икономиката на Германия

17 Декември 2004 13:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Проектът е с продължителност 8 месеца и цели обмяна на опит и съдействие от страна на германските експерти за създаване на цялостна вътрешна система на КЗК за провеждане на разследвания на картелни споразумения

Днес с официална среща в Комисията за защита на конкуренцията започна проект по Програма ФАР в областта на политиката на конкуренцията с партньор Федералното Министерство на икономиката и труда на Германия. Проектът е с продължителност 8 месеца и цели обмяна на опит и съдействие от страна на германските експерти за „Създаване на цялостна вътрешна система на КЗК за провеждане на разследвания на картелни споразумения”. Официалната среща откри зам.-председателят на КЗК Реджеб Мустафа. От германска страна взеха участие Ханс-Петер Венеман, ръководител на проекта и заместник-началник отдел в германската Федерална картелна служба, д-р Инге Тошев - началник-отдел „Координация с Европейския съюз” на Федералното Министерство на икономиката и труда на Германия, г-н Пол Шулце, съветник в делегацията на ЕК в България и г-н Йенс Краус Масе, съветник по икономически въпроси в немското посолство.
Борбата с картелите е основен приоритет в работата, както на Генерална дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия, така и на всички ведомства по конкуренцията на страните-членки на ЕС.  Българският Закон за защита на конкуренцията определя картелите като едни от най-тежките нарушения на правилата на конкуренцията. Те най-често са под формата на споразумения или съгласувана практика между конкуренти, чиято цел е фиксиране на цени, разпределяне на пазари, ограничаване или контролиране на производството и търговията. Антиконкурентното поведение от този вид води до по-високи цени, ограничава избора на потребителите и уврежда интересите им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив