24 Април 2024, 05:31 Днес (0) | Вчера (6)

КЗК уличи в нарушение Nikon Europe и българският сервизен център на компанията

17 Декември 2019 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 декември 2019, 09:19

В срок от 45 дни страните по производството имат право да представят писмени възражения

Комисията за защита на конкуренцията предяви на Nikon Europe B.V. (Никон Юръп Б.В.) и "Профайлд" ООД твърдения за извършено нарушение, изразяващо се в участие в забранено споразумение за ограничаване продажбата на оригинални резервни части и сервизно оборудване/инструменти, необходими за осъществяване на сервизна дейност за фотографски продукти с марката Никон, на трети лица, потенциални доставчици на сервизни услуги на територията на България.

Производството пред КЗК е образувано по искане на "Пи Ар Джи Интернешънъл" ЕООД, което е дружество, пожелало да закупи резервни части и да получи информация, необходима му, за да извършва сервизно обслужване на фотоапарати с марка Никон. Необходимите продукти и информация не са били предоставени на Пи Ар Джи Интернешънъл ЕООД, при аргументи, че последното не отговаря на критериите за оторизация, въведени от производителя.

Независимо от това, на база на събраната и анализирана в производството информация Комисията счита, че възникват основателни съмнения за наличие на споразумение между Никон Юръп Б.В. и "Профайлд" ООД, действащо като единствен оторизиран сервизен център на Никон за територията на България, по силата на което двете дружества са постигнали принципна договорка да не допускат втори участник на пазара по предоставяне на следпродажбено сервизно обслужване на фотографски продукти с марка Никон в България.

Комисията установи, че разглежданото поведение има потенциал да влияе пряко върху търговията между държавите членки на ЕС, засягайки значително презграничната стопанска дейност. Вследствие от това и по силата на Регламент (ЕО) 1/2003 г. на Съвета, за Комисията възниква задължението да приложи Европейския антитръстов режим успоредно с националната правна рамка.

В срок от 45 дни страните по производството имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив