29 Март 2024, 16:27 Днес (11) | Вчера (11)

КЗП: Най-често забраняваните опасни продукти за деца са детските играчки и облекла

01 Юни 2017 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юни 2017, 09:33

Комисията засилва наблюдението на предлаганите ол инклузив пакети през лятото

Най-често забраняваните опасни продукти за деца са детските играчки, облекла и стоки, свързани с отглеждането и възпитанието на най-малките, сочат наблюденията на Комисията за защита на потребителите. Комисията е установявала и различен тип нелоялни практики, свързани с липса на важна информация за съставните елементи на игри или с умишлено прикриване на обстоятелството, че ползването на стоката е свързано с допълнително закупуване на друг продукт. "Тогава децата остават разочаровани, а родителите са принудени да направят допълнителен разход. Затова – внимание към детайла!”, апелира Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria On Air.

Във връзка с предстоящия летен сезон Маргаритов препоръча: "Когато потребителите тръгнат на почивка, да си набавят всичко необходимо, включително и за децата, още от мястото на заминаване, за да не им се налага да правят по-сериозни "аварийни” разходи”. Той посочи, че комисията ще извършва проверки и в магазинната мрежа по Черноморието. "Често пъти по време на туристически сезони сме констатирали нелоялни практики и в търговските обекти. Не поради това, че цените са по-високи – това е процес, който пазарната икономика диктува, а във връзка с отправяни към потребителите заблуждаващи послания”, изтъкна председателят. И даде пример, че може да има несъвпадение на цената на етикета с това, което се маркира на касата или промоциите на поначало завишените по курортите цени да не са реални, защото тези стоки никога не са продавани на по-високи цени.

Според Маргаритов пилотните проверки на КЗП през месец май в туристическите обекти по морето показват, че има готовност за започване на сезона. "Обектите са приведени в по-голямата си част в съответствие с изискванията. Тези, които не са категоризирани от Министерството на туризма или от кмета на съответната община, просто няма да работят”, категоричен бе той.

"Ще акцентираме вниманието си и върху обекти, които предлагат ол инклузив, защото от два сезона насам новата Наредба за категоризацията определя и минималните изисквания към параметрите на тази услуга. Така че това вече може съвсем обективно да се проследи. Ще взимаме и проби от алкохолните напитки, които се предлагат на потребителите в тези комплекси, за да могат да бъдат изпитани и да установим тяхното съответствие, както и в други периоди сме правили”, допълни председателят. Той подчерта, че една от целите, които институциите са си поставили, е сезонът да бъде колкото се може по-дълъг. А това означава и качеството на услугите през цялото време да се запази на най-високо ниво.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив