28 Март 2024, 16:46 Днес (10) | Вчера (12)

КЗП към възрастните: Внимавайте! Телекомите злоупотребяват с вас!

04 Май 2016 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 май 2016, 11:53
Getty Images

На сайта си комисията е публикувала специални препоръки към по-възрастните граждани

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправя препоръка към по-възрастните хора да не се предоверяват на устните разяснения на консултантите и да не се съгласяват да подписват документи в офисите на мобилните оператори преди да се уверят с какво точно ще се ангажират, какви услуги ще получат и колко ще заплатят за тях. Експертите на КЗП ги съветват да прочитат внимателно и изцяло предложените им договори и общите условия към тях, а ако срещнат затруднения с разбирането на някои от клаузите, да се консултират с независим специалист или поне със свой близък преди да положат подписа си.

Повод за това напомняне са поредните две окончателни решения на съда, които потвърждават произнасяния на КЗП за забрана на насочени към хората от "третата възраст” нелоялни практики на доставчици на телекомуникационни услуги. 

Едната от тях се изразява в следното. При посещение в офис на мобилния оператор за плащане на месечните задължения, възрастният потребител е атакуван от консултантите с устни обещания за намаляване на сметките или за увеличаване на безплатните минути за разговор. Клиентът бива подвеждан да подпише, без да разбере, документи, с които удължава срока на към момента действащите си договори и се обвързва с нови за услуги, които не са му необходими. В резултат на това сметките и ангажиментите му към телекома се увеличават, а не намаляват.

Пример за това е случаят с 66-годишен гражданин, който е имал два договора с мобилен оператор и е плащал за тях общо 17,89 лв. месечни такси. Консултант в офиса на телекома му е обещал отстъпка от 10%, като умишлено не го е информирал, че за да я получи, е необходимо да подпише Сертификат, който удължава срока на двата му настоящи договора с още две години и го обвързва с два нови договора. Поради това потребителят е останал с впечатлението, че след отстъпката ще плаща 16,10 лв. месечни такси за двата си стари договора. На практика, обаче, той ще дължи месечни такси по четири договора на обща стойност 31,30 лв. (вместо 34,78 лв.) след калкулираната отстъпка. Спестено е и важното условие, че при прекратяване на който и да било от четирите договора абонатът губи отстъпката. 

Друг пример е със 72-годишен гражданин, който е бил подведен да подпише, без да обърне внимание, четири документа – нов договор за мобилни услуги, допълнително споразумение към действащия му към момента договор и две заявления за смяна на SIM карта, която да обедини двата му номера. Той е получил обещание от консултантите за повече безплатни минути. Обстоятелството, че не е подписал своите екземпляри и не е ползвал новия номер, свидетелства за това, че не е прочел поднесените му документи и не е разбрал, че се е сдобил с още един договор. Следователно сделката е сключена набързо, без служителят да му предостави необходимата информация.  

Втората нелоялна практика е свързана със сключването на договори за цифрова кабелна телевизия, като консултантите са посещавали възрастните хора в дома им и са злоупотребявали с тяхното влошено здравословно състояние или неспособност да четат. Потребителите не са били предварително запознати с условията за предоставянето на услугата – цена на абонамента, включени канали в ценовия пакет и пр. В поднесените им за подпис договори са се съдържали само препратки към публикуваните на интернет страницата на доставчика общи условия, където тази информация е посочена. Освен това, договорите са сключени толкова набързо, че не са попълнени имената на клиентите, датата на полагане на подписа и други важни реквизити.

На официалната си интернет страница в секцията "Полезни съвети” КЗП публикува специални препоръки към по-възрастните граждани с оглед на специфичните им особености като уязвима група потребители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив