20 Април 2024, 17:29 Днес (0) | Вчера (10)

КЗП обяви, че такса "дете" нарушава потребителските права

21 Април 2016 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2016, 17:15

Ако поведението на клиентите излиза извън общоприетото, управителят може да сезира органите на полицията или да предприеме други мерки спрямо извършителите

"Такса дете” е нарушение от гледна точка на Закона за защита на потребителите (КЗП) и представлява нелоялна търговска практика, която следва да бъде забранена, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред "Дарик” радио по повод нашумелия в публичното пространство случай  с ресторант в Стара Загора, който предвижда клиентите му да плащат 50% надценка от сметката си, но не по-малко от 20 лева, ако децата им играят в заведението.

"Първо, търговец не може да въвежда санкция за нарушение, защото санкциите са въведени от закона за извършване на определени нарушения и са посочени държавните органи и институциите, които могат да ги налагат. Също така това не би могло да бъде третирано и като "такса”, както условно то се нарича, тъй като такава обикновено се събира също от държавна институция или в случаи, когато това бъде делегирано на непублични субекти, но за предоставянето на конкретна услуга, каквато очевидно в случая изобщо не е налице”, коментира Маргаритов. 

Той обясни още, че въвеждането от търговеца на такава "такса” е нарушение и защото няма абсолютно никаква дефиниция на понятието "детска игра”. "Детска игра може да бъде детето да стои на стола и да си играе на таблет. Детска игра може ли да бъде, например, ако то се разхожда между масите? Такива обтекаеми формулировки очевидно са насочени срещу потребителите и представляват недобросъвестност от страна на търговеца”, посочи Маргаритов.

Той потвърди, че комисията се е произнесла по случая преди повече от месец, заповедта е връчена на търговеца и е предвидена санкция. 

"Санкцията в конкретния случай е 5000 лв. При повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер. Винаги, когато се определя размера, се съобразява степента на тежест на нарушението, засегнатите лица – колко биха били те хипотетично. Така, че смятам, че в този случай е справедливо”, каза още Маргаритов и добави:

"От гледна точка на нашата комисия подобни случаи винаги ще бъдат разглеждани като нелоялни търговски практики и съответно търговците, които ги практикуват, ще бъдат санкционирани.”

В случай на поведение извън общоприетото като допустимо в заведение за хранене или в друг търговски обект, управителят му може да сезира органите на полицията или да предприеме други мерки спрямо извършителите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив